Skakistis's Weblog

ματιές στο «μεγάλο παιχνίδι»

Όχι άλλο χρήμα στους κλέφτες

with one comment

Πολλά μπορεί να  πει κανείς για την Ελλάδα, για τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος, για την κυριαρχία της τσαπατσουλιάς, της πολιτικής αγυρτείας, της λαμογιάς και της αφασίας. Όλα αυτά ωστόσο, δίνουν μόνο τη μισή εικόνα- εξήγηση για την οικονομική της χρεοκοπία. Η άλλη μισή πρέπει να αναζητηθεί στο τρόπο που λειτουργεί η αγορά. Εκεί που κυριαρχούν τα πραγματικά μεγάλα λαμόγια, οι βδέλλες  και τα βαμπίρ της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι αριθμοί μπορεί να κουράζουν αλλά σπάνια λένε ψέματα. Λοιπόν ας κοπιάσουμε  λίγο. Αξίζει τον κόπο…Τον περασμένο χρόνο (2009) το ελληνικό κράτος για να πληρώσει τόκους παλαιότερων δανείων πλήρωσε γύρω στα 42 δισεκατομμύρια ευρώ! Την ίδια χρονιά (2009) τα έσοδα του ελληνικού κράτους ήταν γύρω στα 55 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτούς τους δύο αριθμούς συνάγεται ότι η Ελλάδα το 2009 κατέβαλε το 75% των εσόδων της για να πληρώσει τόκους από παλαιότερα δάνεια!

Το 2009 για να λειτουργήσει το κράτος (εξυπηρέτηση χρεών, μισθοί, κοινωνικές και άλλες δαπάνες) δαπάνησε γύρω στα 90 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως είπαμε για την εξυπηρέτηση του χρέους διέθεσε τα 42 δισεκατομμύρια, δηλαδή το 47% του συνόλου των δημοσίων δαπανών! Καθώς τα συνολικά έσοδα για το 2009  δεν ξεπέρασαν τα 55 δισεκατομμύρια ευρώ το κράτος για να μπορέσει να λειτουργήσει δανείστηκε ακόμη 40 δισεκατομμύρια  ευρώ.

Η δημιουργία ενός τέτοιου χάσματος μεταξύ εσόδων και εξόδων υποχρεώνει το κράτος προκειμένου να λειτουργήσει να…δανειστεί  ξανά και ξανά για να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του. Εκτός, λοιπόν από τα δανεικά που η εξόφλησή τους χάνεται στο βάθος του μέλλοντος, υπάρχουν και οι τα βραχυπρόθεσμοι δανεισμοί. Το κράτος προκειμένου να αντιμετωπίσει τρέχουσες και πιεστικές «ταμειακές δυσκολίες»    σπεύδει να δανειστεί κάποια δισεκατομμύρια με την υποχρέωση να τα αποπληρώσει  μέσα σε έξι μήνες! Πως γίνεται η αποπληρωμή αυτών των βραχυπρόθεσμων δανείων; Το μαντέψατε! Με άλλα δανεικά!!!

Τα ποσά αυτών των βραχυπρόθεσμων δανεικών δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Κάθε άλλο! Το 2009  το ελληνικό κράτος πλήρωσε για εξόφληση βραχυπρόθεσμων δανεικών γύρω στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ!

Ας κάνουμε τώρα τη σούμα για το 2009: Το ελληνικό κράτος είχε έσοδα 55 δισεκατομμύρια. Την ίδια στιγμή για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους (τοκοχρεολύσια και βραχυπρόθεσμος δανεισμός) πλήρωσε πάνω από 77 δισεκατομμύρια. Αυτά τα 77 δις αντιστοιχούν στο 90% των ετήσιων δημόσιων δαπανών και αποτελούν το 32% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας!!!

Οι παραπάνω αριθμοί περιγράφουν το πρόβλημα. Το δυστύχημα είναι πως τα σκληρά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων (λες και αυτοί είναι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι) όχι μόνο δεν το λύνουν, αλλά το επιδεινώνουν! Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2011 που θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα σταθερότητας το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 135% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και την επόμενη χρονιά στο 150%.

Το συμπέρασμα είναι προφανές και εμφανίζεται αδιαμφισβήτητο αν λάβει κανείς υπόψη του έναν ακόμη αριθμό: 300 δισεκατομμύρια ευρώ (όσο  δηλαδή είναι το χρέος της χώρας) έχει πληρώσει η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία σε τοκοχρεολύσια!

Με άλλα λόγια η χώρα  έχει δύο επιλογές: Ή θα υπάρχει  θα λειτουργεί και θα ξεπουλιέται   για να πληρώνει τόκους, ή θα ξεκαθαρίσει  στους μεγάλους διεθνείς  τοκογλύφους: «έξω πούστη από την παράγκα, ότι μάσησες, μάσησες».

Advertisement

Written by skakistis

14 Μαρτίου, 2010 στις 2:02 μμ

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

 1. Αγαπητέ σκακιστή, πολύ καλό το άρθρο σου για το χάλι της οικονομίας της πατρίδας μας.
  Αλλά για να γίνουν όλα αυτά που διατύπωσες πρέπει πάνω απ’όλα να καταργηθεί η ασυλία, να αλλάξει δομή η δικαιωσύνη και να μπούν κάποιοι στην φυλακή. Μόνο έτσι θα μπορέσει η καταληστευμένη ΠΑΤΡΙΔΑ μας να βάλη τάξη και να ορθωποδήσει. Διότι όλο αυτό το χάλη δημιουργήθηκε μετά το 1980 μέχρι σήμερα, όλοι αυτοί δεν κάνουν άλλο τίποτα απο το να ζητούν δανεικά με δισβάσταχτους ΟΡΟΥΣ και ΤΟΚΟΥΣ για να πληρώσουν τους τόκους των παλαιοτέρων δανείων που μας χρέωσαν.Σάμπως αυτοί θα τα πληρώσουν;
  Δεν είναι ικανοί για τίποτα, γιατί οι περισσότεροι απο αυτούς δεν έχουν ούτε ένσημο εργασίας.
  Αφού δεν ξυπνάμε να τους πάρουμε με της βίτσες, καλά μας κάνουν.
  Νικιφόρος Απρίλιος 14 του 2010

  Nikiforos

  13 Απριλίου, 2010 at 11:40 μμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: