Skakistis's Weblog

ματιές στο «μεγάλο παιχνίδι»

οι ΗΠΑ κινούν το ελληνικό πιόνι

with one comment

Μπορεί σε σχέση με τη σημερινή Ελλάδα η Τουρκία να φαντάζει υπερδύναμη, ωστόσο η αλήθεια είναι πως η γειτονική χώρα δίνει τη δική της μάχη για να διεκδικήσει έναν διευρυμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, παρά τις καλές προς το παρόν τουρκικές επιδόσεις, το αποτέλεσμα αυτή της μάχης δεν έχει κριθεί. Ο μεγάλος αντίπαλος της Τουρκίας, είναι η Ρωσία. Η πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στη Τουρκία, τηρουμένων των αναλογιών, μπορεί να συγκριθεί με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Το μεγάλο ψάρι τρώει (κυνηγά, τουλάχιστον) το μικρότερο. Στην προκειμένη περίπτωση το μικρό ψάρι είναι η Τουρκία…
Από τι στιγμή που η Ρωσία αποτελεί βασικό μεγάλο ανταγωνιστή της Τουρκίας, το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο: Γιατί η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε μέσα στο μισό χρόνο της θητείας της να τινάξει στον αέρα τις ελληνορωσικές σχέσεις; Γιατί όλες αυτές οι συνεργασίες στον ενεργειακό  και άλλους τομείς που συμφωνήθηκαν με την Αγκυρα δε θα μπορούσαν να προωθηθούν με τη Μόσχα η οποία — ας μη το ξεχνάμε– δεν διεκδικεί  και το μισό Αιγαίο…

Την απάντηση για τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτήν την κρίσιμη φάση θα τη δώσει η ιστορία. Προς το παρόν πάντως, εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς κάποιες κινήσεις στη σκακιέρα: Το ελληνικό πιόνι επιστρέφει στα γνώριμα αμερικανικά του λημέρια.  Η Ελλάδα προσπάθησε να «παίξει» στο έδαφος που δημιούργησε τα τελευταία χρόνια η Γερμανορωσική συνεργασία, Το παιχνίδι τέλειωσε άτσαλα με την εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου στην εξουσία…
===
Εγκαταλείποντας το ευρωπαικό- ρωσικό παιχνίδι, η ελληνική κυβέρνηση (και η χώρα) ήταν προφανές ότι θα αντιμετώπιζε τη γερμανική οργή. Από την άλλη η αμερικανική προσφορά, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν εμφανίζεται στον ορίζοντα. Εκτός κι αν είναι προσφορά τα φτηνότερα   (έναντι των ευρωπαικών) επιτόκια  του ΔΝΤ και η ανάθεση της «φροντίδας»  της Ελλάδας στον τοπικό πασά

Written by skakistis

17 Μαΐου, 2010 στις 7:10 πμ

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

  1. Παρόλο που είναι σωστή η ανάλυση , δε μπορώ να εξηγήσω το λόγο που η χώρα μας κινείτε με αυτόν τον τρόπο . Είναι όπως το βλέπω εγώ αυτοκαταστροφικός .

    Nikolas

    18 Ιουνίου, 2010 at 5:19 μμ


Σχολιάστε