Skakistis's Weblog

ματιές στο «μεγάλο παιχνίδι»

Ισραήλ- Τουρκία: Τα μαντρόσκυλα της περιοχής.

5 Σχόλια

Όλοι γνωρίζουν ότι το αμερικανικό μαντρόσκυλο στην Μέση Ανατολή είναι το Ισραήλ. Αυτό που ακόμη δεν έχει γίνει ευρέως κατανοητό, είναι πως ήδη έχει εμφανιστεί στην περιοχή νέο– πρώην αμερικανικό και νυν «αδέσμευτο» και επιθετικό– μαντρόσκυλο: Η Τουρκία, η οποία επιχειρώντας να παίξει το ρόλο της τοπικής υπερδύναμης αμφισβητεί τα πρωτεία του Ισραήλ. Μέσα από αυτήν την ματιά αποκτούν  μια άλλη διάσταση τα γεγονότα της περασμένης Δευτέρας, όταν  οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εμπόδισαν στολίσκο που μετέφερε εφόδια στην αποκλεισμένη από τους ισραηλινούς παλαιστινιακή  Λωρίδα της Γάζας.

Τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά: Ισραηλινοί κομάντο επιτέθηκαν σε ακτιβιστές που έπλεαν με ένα μικρό στολίσκο έξι πλοίων προς την αποκλεισμένη (από στεριά, θάλασσα και αέρα) λωρίδα της Γάζας, με στόχο να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια και άλλα εφόδια τα οποία είχαν συγκεντρώσει. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση αποστολής της βοήθειας προς του Παλαιστίνιους, οργανώθηκε από τουρκική Μη Κυβερνητική Οργάνωση και υποστηρίχτηκε από πολλές ακόμη φιλειρηνικές οργανώσεις απ όλο τον κόσμο. Τελικά, το Ισραήλ προστάτεψε  δια της βίας τον θαλάσσιο αποκλεισμό που έχει επιβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας, με την επίθεση που εξαπέλυσαν ειδικές δυνάμεις κατά του στολίσκου των ακτιβιστών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 15 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 60!

Οσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή γνωρίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δυνάμεις του Ισραήλ σκοτώνουν ξένους, υποστηρικτές των Παλαιστινίων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της ειρήνης. Αυτή τη φορά όμως η υπερβολική επίδειξη δύναμης είναι ξεχωριστή και διαφέρει από προηγούμενες για τους εξής λόγους:

 • Το αιματηρό γεγονός ήταν πρωτοφανές σε έκταση και ένταση. Στο παρελθόν οι δυνάμεις του Ισραήλ αντιμετώπιζαν μερικές δεκάδες ξένους ακτιβιστές που κατόρθωναν να φτάσουν στο Τελ Αβίβ για να διαδηλώσουν υπέρ των Παλαιστινίων. Την περασμένη Δευτέρα οι ακτιβιστές στον στολίσκο ήταν πάνω από 700 άτομα, από πολλές χώρες του κόσμου, γεγονός που αναμένεται να πολλαπλασιάσει την πίεση που θα δεχτεί η ισραηλινή κυβέρνηση από τη Διεθνή κοινή γνώμη.
 • Πρωτοφανής είναι και η δημοσιογραφική κάλυψη του γεγονότος από την πρώτη μάλιστα στιγμή της επίθεσης. Συνεντεύξεις ακτιβιστών σε τηλεοπτικούς σταθμούς παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ ήδη έπεφταν σφαίρες, ηλεκτρονικά μηνύματα και άλλες νέες μορφές ενημέρωσης και επικοινωνίας (Twitter) πυροδότησαν άμεσες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη παγκοσμίως.
 • Για πρώτη φορά επίσης, μια μη αραβική χώρα, η Τουρκία εμφανίζεται να υποστηρίζει μια ενέργεια υπέρ των Παλαιστινίων, όπως ήταν η προσπάθεια των ακτιβιστών να σπάσουν τον αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Επισήμως, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ανάμειξη. Ωστόσο, τουρκική  Μη Κυβερνητική Οργάνωση είχε την πρωτοβουλία της ανθρωπιστικής αποστολής. Ολοι γνωρίζουμε τι βαθμό ανεξαρτησίας έχουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ειδικά σε χώρες όπως η Τουρκία…

Δεδομένων τούτων, προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι η σύγκρουση μεταξύ των ακτιβιστών και των ισραηλινών κομάντο ξεκίνησε, κλιμακώθηκε  και περιορίστηκε στο τουρκικό πλοίο του ανθρωπιστικού στολίσκου. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, οι ισραηλινοί βρήκαν αφορμή για την υπέρμετρη άσκηση βίας την οργανωμένη επιθετική αντίσταση Τούρκων ακτιβιστών και μελών του πληρώματος, οι οποίοι επιτέθηκαν με μαχαίρια, στους πάνοπλους ισραηλινούς κομάντο, οι οποίοι αναζητούσαν προσχήματα για να απαντήσουν με τα όπλα τους.

Η βίαιη απάντηση του Ισραήλ ήταν αναμενόμενη, καθώς και στο παρελθόν έχει αποδείξει ότι δε «μασάει»  όταν πρέπει να υπερασπιστεί αυτό θεωρεί  και ορίζει ως εθνική του κυριαρχία.  Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, το ερώτημα είναι άλλο: Μέχρι ποιου σημείου και με ποιον τρόπο θα απαντήσει η Αγκυρα;

Written by skakistis

2 Ιουνίου, 2010 στις 2:14 μμ

5 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Βέβαια καλό είναι να προσέχουμε και να αναλύουμε τα όσα κάνουν οι μεν και οι δε.
  Αυτό όμως, που έχει πρωταρχική σημασία είναι το τι κάνουμε εμείς.
  Ανεξάρτητα απ’ το αν είμαστε ισχυροί ή ανίσχυροι.
  Μέχρι τώρα, παρά την οικονομική μας κατάρρευση, τη μεθοδευμένη απ’ τους διεθνείς τοκογλύφους και τους ντόπιους εφιάλτες, ο λαός, σε ένα ποσοστό, διατηρεί μια ηθική αξιοπρέπεια,ασυνήθιστη για τα ΄συγχρονα παγκόσμια δεδομένα.
  Που βέβαια μπορεί να είναι πιο ισχυρή κι απ’ τα οποιαδήποτε υποβολιμαία σενάρια των μαντρόσκυλων…

  papailias

  2 Ιουνίου, 2010 at 4:40 μμ

 2. Η ματιά σου σκακιστή χάνει μέρος της παρτίδας
  Η προηγούμενη αποστολή στην Γάζα ήταν απο την Ελλάδα και δεν οργανώθηκε από τις Ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, ή μήπως οργανώθηκε;
  Γιατί να μην συνέβη και τώρα το ίδιο .
  Γιατί υποτιμάς το κίνημα συμπαράστασης.
  Γιατί καταπίνεις αμάσητες τις ισραηλινές δικαιολογίες για τις επιθέσεις με μαχαίρια;
  Η αιτία που κάνεις λάθος είναι η μεροληπτική αντιτουρκική ματιά σου, αυτή σε κάνει να χάνεις την πραγματικότητα από τα μάτια σου.

  Iteanet

  2 Ιουνίου, 2010 at 5:24 μμ

  • Ουδείς… άσφαλτος. Εχω, ωστόσο κάποιες παρατηρήσεις:
   πρώτον: η ματιά μου δεν είναι αντιτουρκική. προσπαθεί να αναλύσει τα δεδομένα. και είναι δεδομένο ότι η Αγκυρα διεκδικεί και καλά κάνει ευρύτερο ρόλο. αμερικανοί αναλυτές (κίσιγκερ, μπρεζίνσκι κλπ) έχουν ήδη αποδεχτεί το ρόλο της τουρκίας ως περιφερειακής υπερδύναμης.
   δεύτερο: δεν υποτιμώ το ρόλο του κινήματος. ωστόσο δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που «κάποιοι» έχουν τον τρόπο να το «αξιοποιήσουν». είναι οδυνηρό, αλλά συμβαίνει.
   τρίτον: δεν έχει σημασία πως εξελίχθηκε το επεισόδιο αλλά το γεγονός ότι το τελ αβιβ επέλεξε να συμβεί,όπως ακριβώς συνέβη. κάτι δε λέει αυτό;
   υγ.
   σε ευχαριστώ έτσι κι αλλιώς για την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων που μου πρόσφερες με την προσοχή σου…

   skakistis

   2 Ιουνίου, 2010 at 7:05 μμ

 3. Το Ισραήλ είναι η 5η πυρινική δύναμη του πλανήτη.Ξεκινάμε απο εκεί.Το να υπάρξει πολεμική εμπλοκή αποκλείεται δια ροπάλου!Δεν θα αφήσουν οι «υπολοιποι» δεδομένου οτι το γειτονικό Ιραν έχει πυρινική δύναμη και είναι και υπέρ της Παλεστίνης…Εγω προβλέπω οτι οι Εβραίοι θα υποχωρήσουν λίγο σε ανθρωπιστικά θέματα στην Λ. της Γάζας θα πετάξουν και λίγο φαϊ στους πεινασμένους για τα μάτια του ΟΗΕ και θα κλείσει το θέμα.Απο την ίδρυση του Ισραηλ μέχρι σήμερα ο Big Brother (ΗΠΑ) έχει ασκήσει πάνω απο 40 φορές Βέτο στον ΟΗΕ για να σώσει το Ισραήλ απο κυρώσεις για παραβιαση διεθνών κανόνων…Τι να λέμε τώρα!Πάει για αβαβά η δουλεία…

  παναγιωτης

  2 Ιουνίου, 2010 at 6:10 μμ

 4. Tha symfwnhsw apolyta me thn apopsh oti tetoiou eidous energeies,eniote apoteloun antikeimeno ekmetalleushs apo oxi k toso a8wa k filan8rwpa kentra..
  Apo thn prwth stigmh e3allou,8ewrw oti h emfanish ths polye8nikhs SONY ws xrhmatodoths/yposthrikths ths kinhshs,8a eprepe na prokalei erwthmatika…
  Tpt vevaia apo ola auta dn dikaiologei tis kinhseis tou israel k thn pantaxo8en kalhpsh tous.K de nomizw oti kaneis edw,ekfrasthke me tetoia pro8esh.

  andrianh

  7 Ιουνίου, 2010 at 2:36 μμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: