Skakistis's Weblog

ματιές στο «μεγάλο παιχνίδι»

Δυστυχώς… επιστρέψαμε…

4 Σχόλια

Επιστρέψαμε (από τις καλοκαιρινές μας ψευδαισθήσεις) στον πραγματικό κόσμο και όσο οι μέρες περνούν  και το πολιτικό ημερολόγιο  αφήνει πίσω του σελίδες , τόσο συνειδητοποιούμε ότι γυρίσαμε   ξαφνικά σε έναν «άλλο  κόσμο», σε μια άλλη εποχή. Τότε, 50- 100 χρόνια πριν,  που η «φτωχή Ελλάδα»  κυβερνιόταν  από λαμόγια και δικτάτορες, που δανειζόταν με τοκογλυφικά επιτόκια τεράστια ποσά τα οποία μοιράζονταν σε μίζες, που χρεοκοπούσε, που ο Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος (ΔΟΕ- σαν να λέμε σήμερα  τρόικα) διαχειριζόταν την αναδιάρθρωση του κολοσσιαίου ελληνικού χρέους μαζεύοντας και την τελευταία δεκάρα από τους εργαζόμενους.  Τελικά αυτό που ζούμε σήμερα,  δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον τόπο. Η ελληνική ιστορία από την εποχή του αγώνα της ανεξαρτησίας (τα δάνεια του αγώνα) γράφεται από τους διεθνείς τοκογλύφους και τους  εγχώριους πολιτικούς και οικονομικούς τοποτηρητές τους.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιες «ένδοξες» στιγμές  του παρελθόντος οι οποίες  τόσο μοιάζουν με το τώρα μας…

«Ο Πάγκαλος (συνονόματος και παππούς του σημερινού) γκρέμισε κάθε εμπόδιο που βαζε μπροστά του η εθνική αξιοπρέπεια, πέταξε κάθε ηθικό φράχτη και με συνενόχους τους ξένους τοκογλύφους ρήμαξε τα οικονομικά του κράτους, καταλήστεψε το λαό και ρεζίλεψε τη χώρα με την τυχοδιωκτική του πολιτική. Ανέβηκε στην εξουσία με την υποστήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου κι όλων των πολιτικάντηδων με σκοπό να πνίξει το λαϊκό κίνημα. (…) Ο πρόδρομος αυτός του Μεταξά ο γελοίος δικτατορίσκος της ρεμούλας συνέχισε τους μεγάλους έρωτες του Μιχαλακόπουλου (πολιτικός του μεσοπολέμου) με τους ξένους τοκογλύφους και μάλιστα τους ξεπέρασε. Τώρα που σα δικτάτορας δεν είχε να δώσει λόγο σε κανένα έβαλε μπροστά το ανοιχτό ξεπούλημα  της χώρας στους ξένους κεφαλαιούχους και σε συνεργασία με τους λωποδύτες υπουργούς του και ντόπιους  τυχοδιώκτες το έριξαν στη ρεμούλα και τις ληστείες. Πολλά κοινωνικά κατακάθια της εποχής εκείνης κοιμήθηκαν ξεβράκωτοι κι αδέκαροι και ξύπνησαν εκατομμυριούχοι. Γκανιάν όμως ήρθε ο δικτάτορας με την προκομμένη τη συμβία του.
»Ο πάγκαλος, όπως και ο Μιχαλακόπουλος το χε καημό αν πέρναγε έστω μια μέρα χωρίς να υπογράψουνε μια σύμβαση με ξένη εταιρεία ή τράπεζα. Πρώτα- πρώτα επικύρωσε και πήρε το δάνειο των ελληνικών σιδηροδρόμων που είχε συμφωνήσει ο Μιχαλακόπουλος  (…) ο πραγματικός τόκος ανέβηκε στο τοκογλυφικό επίπεδο των 9%. Το δάνειο έγινε δια την κατασκευή και ενίσχυση σιδηροδρομικών γραμμών και τη προμήθεια σιδηροδρομικού υλικού. Θα έφτιαχναν καθώς λέγανε 350 χιλιόμετρα σιδηροδρομικές γραμμές, αλλά μόλις πήραν τα λεφτά στα χέρια τους Πάγκαλος και Σια ούτε τις είδε ούτε τις άκουσε κανείς τις καινούργιες τούτες τις γραμμές.
»Αλλη σύμβαση του Μιχαλακόπουλου που επικύρωσε ο Πάγκαλος  είναι το «δάνειο υδρεύσεως».  Τούτο μας το δωσε η εταιρεία Ulen & Co της Νέας Υόρκης μαζί με την Τράπεζα Αθηνών. Το ονομαστικό του κεφάλαιο ήταν 10.000.000 δολάρια κι έδωσαν από 5 η κάθε μια. Το δάνειο όμως εκδόθηκε στο 85% και έτσι πήραμε  8,5 εκ δολάρια (με την υποχρέωση να ξεπληρώσουμε 10!!!). Ολα τα έξοδα τα ανέλαβε το ελληνικό κράτος κι ακόμα έδωσε κι αμοιβή στην  εταιρεία και τους ντόπιους συνεταίρους της 1.200.000 δολάρια και 240.000  για έξοδα που έγιναν στην Αμερική. Ο πραγματικός τόκος άγγιξε το 10% σε εποχή που τα κεφάλαια αφθονούσαν. Αφού λοιπόν δάνεισαν τον εαυτό τους οι ντόπιοι και οι ξένοι τραπεζίτες άρχισαν τα έργα που και αυτά με τη σύμβαση μπήκαν υποθήκη στο όνομά τους για εγγύηση.
Κοντά στ άλλα οι Αθηναίοι_ Πειραιώτες κλπ υποχρεώθηκαν να πληρώσουν νερό δυο χρόνια πριν έρθει στα σπίτια τους και όταν τέλειωσαν τα έργα  την εκμετάλλευση και τη διεύθυνσή τους θα την αναλάμβανε  η ΑΕΕ υδάτων που ιδρύθηκε από την ίδια την ulen  και που καταδικαστήκαμε  να την έχουμε στις πλάτες μας  ίσαμε να σβηστεί ολόκληρο το δάνειο με τα τοκοχρεολύσια , δηλαδή 27 χρόνια».

**

Το εντός εισαγωγικών κείμενο πιο πάνω, είναι απλώς ένα ενδεικτικό απόσπασμα από το βιβλίο  «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα» (Σύγχρονη Εποχή 1998 ή  Εκδόσεις Αγρα 2009) του Νίκου Μπελογιάννη. Πρόκειται για ένα συνταρακτικό βιβλίο που διαβάζοντάς το  κανείς συνειδητοποιεί τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στη χώρα και στις ζωές μας.

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου βλέπει κανείς πως το ξένο κεφάλαιο έδωσε τη χώρα χειροπόδαρα από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής της, πως εγκατέστησε τους ντόπιους οικονομικούς και πολιτικούς του πράκτορες, πως- τελικά- κυβέρνησε και κυβερνά τη χώρα.

Οι σημερινοί επόπτες του ΔΝΤ και της Κομισιόν, αυτοί δηλαδή που καταρτίζουν σήμερα τον προυπολογισμό της χώρας, που αποφασίζουν τι και πόσο θα κοπεί  από μισθούς,  τι και σε ποιον  θα (ξε)πουληθεί από τη δημόσια περιουσία, «πατούν» στην πλούσια εμπειρία του παρελθόντος καθώς ο αντίστοιχος Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος (ΔΟΕ) κυβέρνησε τη χώρα (από το 1897) για μισό αιώνα. Στόχος εκείνης – και της σημερινής- διακυβέρνησης των ξένων είναι να διασφαλίσουν το παντεσπάνι των πιστωτών.

Το βιβλίο του Μπελογιάννη πέρα από την εμπεριστατωμένη  ανάλυση της πορείας της χώρας μέσα στους δαιδάλους της ξένης (οικονομικής και πολιτικής) εξάρτησης έχει και  μια ακόμη αξία: Διαβάζοντάς το αντιλαμβάνεται κανείς πως «χτίζονται» τα πολιτικά τζάκια και  πως ανταμείβονται οι «ξεπουλιματίες» πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες του τόπου.

Η αξία του  εν λόγω βιβλίου, πολλαπλασιάζεται  σε βαθμό άπειρο αν λάβει κανείς υπόψη του τη τύχη του συγγραφέα του. Ο Νίκος Μπελογιάννης,(για όσους το ξέχασαν ή δε το γνωρίζουν)  εκτελέστηκε στις 30.3.1952  από τους (πολιτικούς) απογόνους αυτών που  κράτησαν- με το αζημίωτο- τη χώρα στην υπανάπτυξη και δέσμια μέσα στα πουγκιά των ίδιων  διεθνών και ντόπιων τοκογλύφων  οι οποίοι και σήμερα αποφασίζουν για τη τύχη μας.

Written by skakistis

1 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 10:56 πμ

4 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Αυτο που δεν βλεπω πουθενα ειναι οτι ο πρακτορας ξενων υπηρεσιων (ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ,ΕΚΤΟΣ ΚΡΥΦΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ,ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ – ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΟΥ / ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΚΛΠ) Νικος Μπελογιαννης ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ απο κυβερνηση ΤΟΥ κεντρου (ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ) ….

  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΛΛΑΘΟΥΜΕ απο την συνεχη προπαγανδα , ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ στον ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΛΑΣΤΗΡΑ… δεν βρισκετε οτι ειχε ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΛΟΓΟΥΣ για να στειλει αυτον τον πρακτορα ΞΕΝΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ στο αποσπασμα ?

  Αυτα για να μην εχετε την ψευδαισθηση οτι ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΤΟΥΝ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ… τα αλλα για τον αννθρωπο με τα γαρυφαλλα και τα μπροκολα ΑΣ ΤΑ ΑΝΑΜΑΣΟΥΝ οι κομμουνιστες, αλλωστε οι κομμουνιστες ουδεποτε υπηρξαν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ , οποτε πηραν εξουσια (ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΑ και ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ) κατηργησαν και ΕΚΛΟΓΕΣ και ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΗΝΗΣΕΩΣ ΙΔΕΑΩΝ…

  Οσο και να ενοχλουν καποιους τα ανωτερω , ΔΕΝ ΠΑΥΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ, και μπροστα στην ΑΛΗΘΕΙΑ καθε ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ διαλυεται…

  ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ

  1 Σεπτεμβρίου, 2010 at 5:54 μμ

 2. ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΓΡΗΓΟΡΑ….

  Αυτο που δεν βλεπω πουθενα ειναι οτι ο πρακτορας ξενων ΜΥΣΤΙΚΩΝ υπηρεσιων (ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ,ΕΚΤΟΣ ΚΡΥΦΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ,ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ – ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΟΥ / ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΚΛΠ) Νικος Μπελογιαννης ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ απο κυβερνηση του ΚΕΝΤΡΟΥ (ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ) ….

  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΛΛΑΘΟΥΜΕ απο την συνεχη προπαγανδα , ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ… δεν βρισκετε οτι ειχε ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΛΟΓΟΥΣ για να στειλει αυτον τον πρακτορα ΞΕΝΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ στο αποσπασμα ?

  Αυτα για να μην εχετε την ψευδαισθηση οτι ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΤΟΥΝ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ… τα αλλα για τον ανθρωπο με τα γαρυφαλλα και τα μπροκολα ΑΣ ΤΑ ΑΝΑΜΑΣΟΥΝ οι κομμουνιστες, αλλωστε οι κομμουνιστες ουδεποτε υπηρξαν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ , οποτε πηραν εξουσια (ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΑ και ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ) κατηργησαν και ΕΚΛΟΓΕΣ και ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του ΤΥΠΟΥ καθως και της ελευθεριας ΔΙΑΚΙΝΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ…

  Οσο και να ενοχλουν καποιους τα ανωτερω , ΔΕΝ ΠΑΥΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ, και μπροστα στην ΑΛΗΘΕΙΑ καθε ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ διαλυεται…

  ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ

  1 Σεπτεμβρίου, 2010 at 5:58 μμ

  • ο τρόπος που αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα ο κάθε άνθρωπος, είναι ο δικός του τρόπος. σεβαστός και ο δικός σου τρόπος Νικηφόρε. Εγώ απλώς θα σου συνιστούσα να διαβάσεις το εν λόγω βιβλίο…

   skakistis

   1 Σεπτεμβρίου, 2010 at 7:18 μμ

 3. de mporw na mh symfwnhsw me ton Nikhforo.Oi kommounistes,nai, den eimaste dhmokrates.Den to isxyrhstikame pote e3alloy.Thn astikh dhmokratia sas th xarizoume kyrie moy.kante o,ti mporeite gia na thn yperaspisteite.Emeis eimaste me th dhktatoria tou proletariatou ws gnwston.Oso gia ta ypoloipa pou les,8a symfwnhsw me to post tou skakisth.o ka8eis opws antilamvanetai thn pragmatikothta.

  Terina

  16 Σεπτεμβρίου, 2010 at 10:58 πμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: