Skakistis's Weblog

ματιές στο «μεγάλο παιχνίδι»

Δεν πληρώνουμε τους τοκογλύφους

5 Σχόλια

Οι αριθμοί μπορεί να κουράζουν αλλά περιγράφουν ξεκάθαρα την παγίδα στην οποία οδηγήθηκε η χώρα και στοιχειοθετούν τη δίκαιη επιχειρηματολογία που μπορεί να αναπτύξει ο ελληνικός λαός ξεκαθαρίζοντας όχι απλώς ότι δεν πληρώνει, αλλά ότι δεν αναγνωρίζει το (επαχθές) χρέος, καθώς είναι  προϊόν χρηματοπιστωτικής απάτης και εναρμονισμένων πρακτικών της διεθνούς τοκογλυφικής μαφίας.

Το Ελληνικό  δημόσιο χρέος το  2009 ήταν στο  112,60% ΑΕΠ. Το συνολικό ελληνικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) έφτανε στα  179% του ΑΕΠ. Ο Μέσος Όρος του συνολικού χρέους της ΕΕ ήταν στο 175%. Την ίδια στιγμή το συνολικό χρέος της Ολλανδίας ήταν 234%, της Ιρλανδίας 222%, του Βελγίου 219%, της Ισπανίας 207%, της Πορτογαλίας 197% και της Ιταλίας 194%. Δεδομένων των στοιχείων που περιγράφουν ότι η Ελλάδα δεν ήταν στη χειρότερη θέση μεταξύ των εταίρων της το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι γιατί ξέσπασε πάνω της η καταιγίδα;

Τα CDS (ασφάλιστρα πιστωτικού κινδύνου) είναι αεριτζίδικα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και υποτίθεται ότι εξασφαλίζουν αυτόν που δανείζει στην περίπτωση που ο δανειζόμενος δεν μπορεί να ξεπληρώσει. Στην πράξη ωστόσο  τα  CDS  είναι  κερδοσκοπικά εργαλεία με τα οποία οι αετονύχηδες τοκογλύφοι  ασφαλίζουν τη ζωή των θυμάτων πριν τα δολοφονήσουν.

Τα ελληνικά CDS   το Σεπτέμβρη του 2009 διαπραγματεύονταν σε  (τιμή)  125 μονάδες βάσης. Το Φλεβάρη του  2010 η τιμή των ελληνικών CDS  είχε ανέβει στις 428 μβ και τον Μάρτη στις  364 μβ. Αυτοί οι οποίοι  βρήκαν τον «μαλάκα»  που τους επέτρεψε να παίξουν  με τα ελληνικά CDS  τον Φλεβάρη του 2010  κέρδισαν 342% επί του κεφαλαίου τους και τον Μάρτη  του 2010, 291%.

Το 75%  των παγκόσμιων συναλλαγών CDS  ελέγχουν οι JP Morgan, Goldman Sachs και Deutche Bank. Η Goldman Sachs μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2010 δήλωσε κέρδη   3.440.000.000, 65%  περισσότερα  σε σχέση με το 2008. Αυτοί, είναι λοιπόν που θα μας  ξεζουμίζουν   όσο  καιρό τους επιτρέπουμε  να μας θεωρούν μαλάκες…

Written by skakistis

14 Ιουνίου, 2010 στις 11:07 πμ

5 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Έδωσες μόνος σου την απάντηση γιατί ο υπάλληλος της JP Morgan στην Ελλάδα Καζάκης φωνάζει για χρεοκοπία, γιατί τα CDS ανεβαίνουν στα ουράνια.

  κανένας

  14 Ιουνίου, 2010 at 11:11 πμ

  • έχεις πολύ περιορισμένη οπτική φίλε μου. ίσως στέκεσαι «πολύ πάνω» για να διακρίνεις τι συμβαίνει «κάτω», στην ίδια σου τη ζωή.
   Ο,τι κατάλαβες, κατάλαβες…

   υγ. όχι πως έχει σημασία, αλλά είσαι σίγουρος ότι ο καζάκης εργάζεται στην JPM;

   skakistis

   14 Ιουνίου, 2010 at 11:24 πμ

 2. υπάλληλος της JP Morgan στην Ελλάδα o Καζάκης???

  Αυτό είναι πολύ μεγάλη είδηση!!!

  ange-ta

  14 Ιουνίου, 2010 at 7:58 μμ

  • Δεν ξέρω αν συνεργάζεται ή ΄χοι με την jpm, σημασία έχει, αυτά που γράφει είναι σωστά ή λάθος; Βλέπω σωρεία αριστερών οικονομολόγων που συμφωνούν ή διαφωνούν στην πρότασή του, αλλά ουδείς αμφισβητεί την εγκυρότητα των όσων λέει.

   Αντίθετα ο κύριος Κανένας παραπάνω πετάει το γκεμπελίστικο υπονοούμενο και μην τον είδατε! Ποιος είναι ο Κανένας, γιατί το λέει, ποιους ενοχλεί η πρόταση του Καζάκη και αμολύσανε και τους Κανένες, θα έλεγα αντιγράφοντας τον γκεμπελισμό του κυρίου Κανένα…

   Ρήγας

   16 Ιουνίου, 2010 at 3:46 πμ

 3. Αγαπητέ… Κανένα, εκτός από τη δεδομένη φθήνεια του επιχειρήματος, η οποία προδίδει όχι απλώς ασχετοσύνη, αλλά και εμπάθεια, έχω να παρατηρήσω ότι δεν είσαι καν καλά ενημερωμένος. Για ψάξτο λίγο καλύτερα και μπορεί να εκπλαγείς…

  Ανεμογκάστρι

  16 Ιουνίου, 2010 at 9:19 πμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: