Skakistis's Weblog

ματιές στο «μεγάλο παιχνίδι»

Ευρώπη: Ο σώζων εαυτώ σωθήτω…

10 Σχόλια

Οπως όλα δείχνουν  μέσα στον ερχόμενο μήνα (Ιούλη) θα τεθεί υπό σοβαρή δοκιμασία η αντοχή του ευρώ, καθώς και η συνοχή του ευρωπαϊκού πολιτικού οικοδομήματος. Σύμφωνα με στοιχεία της Morgan Stanley (δημοσιευμένα από τον αναλυτή Δημήτρη Καζάκη στην εφημερίδα Ποντίκι την περασμένη Πέμπτη) οι Ευρωπαίοι μόνο μέσα στον Ιούλιο θα πρέπει να καταβάλουν στις «αγορές» 228 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναχρηματοδότηση του χρέους τους. Από αυτά τα χρήματα που οι «αγορές» απαιτούν μέσα στον Ιούλη,  43,5 δισεκατομμύρια πρέπει να καταβάλει  η Γερμανία και 78,5 δισεκατομμύρια η Γαλλία. Το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρώσουν  οι Ευρωπαίοι Εταίροι μέσα στο 2010 για να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους αγγίζει το 1 τρισεκατομμύριο  (965 δισεκατομμύρια) ευρώ!!!  Για να βρεθούν αυτά τα χρήματα οι χώρες θα δανειστούν από τις αγορές και οι … κερδοσκόποι ετοιμάζονται για το πάρτι των επιτοκίων. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον είναι μάλλον αυτονόητο, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει ουσιαστική βοήθεια  από αυτούς που ήδη ψάχνουν τρόπους (ο καθένας μόνος του)  να σώσουν το δικό τους «σπίτι»…

Δεν χρειάζεται, λοιπόν,  να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί πως η αυτό που βιώσαμε ως Ευρωπαϊκή Ενωση, διαλύεται και μάλιστα με τρομακτική ταχύτητα. Η οικονομική αποσύνθεση που εκδηλώνεται ως δημοσιονομική κρίση και κρίση δανεισμού είναι η μια βασική πτυχή της αποσάθρωσης του ευρωπαϊκού «οικοδομήματος». Ταυτόχρονα παρακολουθούμε, αν όχι και σε πρώτο πλάνο, την  αναδιάταξη των πολιτικών ισορροπιών και συμμαχιών στην γηραιά Ήπειρο. Με πιο απλά λόγια, βλέπουμε την «ισχυρή Ευρώπη» της Ενωσης και της Ευρωζώνης να αδυνατεί να διασώσει το κοινό νόμισμα (ευρώ)  που σε έναν βαθμό αποτελεί και τον συνεκτικό της κρίκο. Αυτή η αδυναμία, οδηγεί- υποχρεώνει  τα κράτη μέλη  να αναζητήσουν ασφαλέστερες συμμαχίες και σχέσεις μέσα από τις οποίες θα προστατέψουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους.

Η Πολωνία (η οποία έχει ιστορικά βιώσει στο πετσί της  με κατοχή και διαμελισμούς το παιχνίδι των ισχυρών στην ευρωπαική σκακιέρα) είναι ένα καλό σημερινό παράδειγμα  για το πως μια χώρα απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό «όραμα» βλέποντας  την επερχόμενη αλλαγή των γεωπολιτικών  συσχετισμών.  Πέρασε μάλλον απαρατήρητο, αλλά είναι γεγονός ότι προ δεκαπενθημέρου αμερικανικοί πύραυλοι Patriot  εγκαταστάθηκαν στο Πολωνικό έδαφος! Διαθεσιμότητα ανάλογη με την πολωνική για ένταξή τους στην αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα προστασίας (από ποιον εχθρό άραγε;)  έχουν επιδείξει οι βαλκανικές χώρες μηδέ της Ελλάδος εξαιρουμένης, καθώς και η Τσεχία και  η Ουγγαρία.

Στοιχειώδης γνώση της ιστορίας οδηγεί στο βάσιμο συμπέρασμα ότι οι ανθρώπινες κοινωνίες στην ουσία δεν έχουν πραγματοποιήσει βήματα προόδου αναφορικά με τους τρόπους επίλυσης των διαφορών τους. Η πολιτική, κατά κανόνα, συνεχίζεται με άλλα μέσα(δηλαδή με πόλεμο) κάθε φορά που εμφανίζονται δισεπίλυτα προβλήματα, όπως αυτό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Ο πόλεμος, προς το παρόν είναι περιορισμένος στο οικονομικό πεδίο. Ωστόσο, δε μπορούμε να κάνουμε πως δε βλέπουμε κινήσεις κρατών, οι οποίες θυμίζουν διαδικασίες οργάνωσης συμμαχιών για την αντιμετώπιση κοινών εχθρών.

Στην προκειμένη περίπτωση, αρχίζει να γίνεται σαφές ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ και της ευρωζώνης δεν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο το κοινό τους συμφέρον. Το πρόβλημα που ανέδειξε η εξάπλωση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη είναι ακριβώς η απουσία ενός κοινού ευρωπαικού πολιτικού οράματος που θα συνδέει άρρηκτα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Δυστυχώς, η ΕΕ δεν κατάφερε ούτε να εμπνεύσει κάποιο κοινό πολιτικό όραμα- στόχο, ούτε πολύ περισσότερο να διαμορφώσει εκείνα τα απαραίτητα κοινά διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα για να το υλοποιήσει.

Αντίθετα, ο ευρωπαϊκός χάρτινος πύργος εμφανίζεται να κλυδωνίζεται συθέμελα στην πρώτη σοβαρή καταιγίδα και οι ευρωπαίοι ένοικοι πανικόβλητοι να αναζητούν προστατευτικές (πυραυλικές ή άλλες) ασπίδες για να διασώσουν ό,τι ορίζουν ως ιδιαίτερο εθνικό τους συμφέρον.

Written by skakistis

10 Ιουνίου, 2010 στις 9:45 πμ

10 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. H Morgan Stanley έχει τα δικά της συμφέροντα. Ενώ ο Καζάκης έχει οργώσει την Ελλάδα και μιλάει για χρεοκοπία.
  Αν ήσουν εργοδότης του κυρίου Καζάκη θα του επέτρεπες να γυρνά και μεταφέρει στοιχεία της εταιρείας σου αν αυτό δεν ήταν προς το συμφέρον σου;

  κανένας

  10 Ιουνίου, 2010 at 11:35 πμ

  • δεν καταλαβαίνω το ερώτημα; θέλεις να πεις ότι δεν έχουμε χρεοκοπήσει; ή μηπως ότι ο καζάκης είναι υπάλληλος της ΜS;
   δεν ξέρω που εργάζεται ο Καζάκης. Ξέρω όμως πως υποστηρίζει μια πολύ ενοχλητική (και για την MS) πρόταση: Αρνηση και μη αναγνώριση του χρέους. Εσύ επ αυτού τι γνώμη έχεις;

   skakistis

   10 Ιουνίου, 2010 at 12:00 μμ

   • Θέλω να πω οτι ο Καζάκης εργάζεται στην Morgan Stanley και οτι η εταιρεία με βάση αυτές τις εκτιμήσεις έχει τοποθετηθεί στην αγορά.
    Αν οι εκτιμήσεις αυτές γίνουν αυτοεκπληρούμενες απο τις αντιδράσεις αυτών που ακούνε αυτές τις απόψεις τότε θα κερδίσουν πολλά.

    κανένας

    10 Ιουνίου, 2010 at 7:39 μμ

    • για φαντάσου η ΜΣ να λειτουργεί με «πράκτορα» εναν αριστερο αρθρογράφο ο οποίος ζητά όχι μονο την άρνηση αλλά την μη αναγνώριση του χρέους!!!
     δεν κατανοώ το συλλογισμό σου.

     skakistis

     10 Ιουνίου, 2010 at 7:48 μμ

 2. πολυ καλο αρθρο Σκακιστη…το εχω κανει αναρτηση

  αριστοφανης

  10 Ιουνίου, 2010 at 11:56 πμ

 3. […] ό,τι ορίζουν ως ιδιαίτερο εθνικό τους συμφέρον. από το Σκακιστή Share and […]

 4. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ , ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΚΑΚΙΣΤΗ , ΑΠΑΝΤΑΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΕ ΟΣΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ.ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ.Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ,ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΑΛΙΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟΥΣ , ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ «ΞΕΜΠΟΥΚΩΣΕΙ» Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΛΙΑ , ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΝ ΜΗΝΕΣ ΕΠΙ ΕΤΩΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΙΤΩΝ , ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ.ΕΙΤΕ ΕΝΤΟΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ , ΕΙΤΕ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΜΠΑΛΛΑΣ(ΠΛΑΝΗΤΗΣ) ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.ΕΠΙΣΗΣ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ , ΚΑΚΑ , ΜΟΧΘΗΡΑ , ΜΕ ΗΓΕΤΕΣ ΤΡΕΛΟΥΣ , ΠΑΡΑΦΡΟΝΕΣ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΞΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΤΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΘΕΣ Ή ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ? ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΜΕΝΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΩ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΕΙΤΕ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ Ο ΣΟΡΟΣ? ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΣΙΤΩΣΟΥΝ?ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΑΝ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ , ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ? ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ , ΣΑΝ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ , ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.ΑΠΛΑ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΗΣΥΧΟΥΣ.ΠΟΙΟΣ ΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΘΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ?ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΖΕΙ ΕΠΕΙΤΑ?ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΓΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟΥΣ , ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ , ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΛΩΝΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ? ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΠΑΙΔΙΑ.ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΑΝ ΜΠΡΟΥΚΛΗΔΕΣ.ΟΥΤΕ ΟΜΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΟΥΝ.ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ? ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ Ή ΣΤΟΥΣ ΙΝΔΟΥΣ? ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΓΙΑΤΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ , ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΩ.ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΓΙΑΤΙ?ΚΑΠΟΙΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ , ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΥΤΑΛΑ.ΑΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΓΝΟΙΑ Ή ΑΠΟ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ.ΤΩΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΑΝ ΤΡΕΛΑΘΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣ ΜΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΕΝΑ G3-A3 ME ΠΟΛΛΕΣ ΓΕΜΙΣΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΩ.(18 ΔΕΥΤ.ΛΥΣΗ – ΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ).ΑΝΤΕ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΜΟΥ , ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΔΟΥΛΙΤΣΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΚΑΘΕΣΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ.

  ΠΑΝΟΠΤΗΣ

  11 Ιουνίου, 2010 at 2:03 μμ

  • σεβαστή η άποιψή σου, όπως κάθε άποψη. Εχω ωστόσο το δικαίωμα να την αξιολογήσω φαντάζομαι: φίλε πανόπτη, θα ήθελα να μπορούσα να σε ακούσω. Ομως δεν είμαι ούτε αφελής, ούτε ανιστόρητος. Φαντάζομαι ότι και συ αν ρίξεις μια ματιά στην ιστορία θα αρχίσεις να ανησυχείς. εκτός κι αν πιστεύεις «στο τέλος της ιστορίας».
   θα σου πρότεινα να ρίξεις μια ματιά στην περίοδο πριν τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και να δεις τα πύρινα ειρηνιστικά μηνύματα των αριστερών εργατών της Γερμανίας και της Γαλλίας που λίγο μετά έσφαζαν ο ένας τον άλλο στα χαρακώματα.
   Περί της πυρηνικής αποτροπής που υπονοείς και σε καθησυχάζει θα σου έλεγα ότι η καταστροφή μιας χώρας και η εξαθλίωση των κατοίκων της μπορεί να γίνει και με άλλα μέσα (ΔΝΤ). Ρίξε μια ματιά σε ντοκιμαντερ που περιγράφουν τι έζησαν στην αργεντινή, ή πως στη Λατινική αμερική ιδιωτικοποιήθηκε ακόμη και το νερό της βροχής.
   Πέρα απ’αυτό, νομίζω πως με αφέλεια αντιμετωπίζεις την την ωριμότητα και των αγορών αλλά και της ανθρωπότητας. επαναλαμβάνω πως η ιστορία δεν περιγράφει απλώς το παρελθόν, αλλά δείχνει και την πορεία προς το μέλλον.
   Τέλος, θα συμφωνούσα μαζί σου για τη δύναμη που έχει ο απλός άνθρωπος, οι κοινωνίες που πράγματι δεν έχουν λόγους να αλληλοσφαχτούν για τα συμφέροντα κανενός. Θα συμφωνούσα μαζί σου, αρκεί να μη σε ένιωθα ξαπλωμένο στον καναπέ σου και υπερφίαλο «πανόπτη» πάνω από το πληκρολόγιό σου.
   .

   skakistis

   11 Ιουνίου, 2010 at 2:16 μμ

 5. […] ό,τι ορίζουν ως ιδιαίτερο εθνικό τους συμφέρον.Σκακιστής Filed under Σκέψεις Tags:Σκέψεις Στρατηγικός στόχος, ο […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: