Skakistis's Weblog

ματιές στο «μεγάλο παιχνίδι»

Το «παιχνίδι» στη Γάζα

with one comment

Πίσω από την ευαισθησία για τα δεινά των αποκλεισμένων (από αέρα, στεριά και θάλασσα)  Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, την προσπάθεια που αναλήφθηκε με πρωτοβουλία τουρκικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για το σπάσιμο του αποκλεισμού  και της βάρβαρης ισραηλινής αντίδρασης, το παιχνίδι που εξελίσσεται στην περιοχή είναι ενδιαφέρον αλλά και επικίνδυνο.

Η τουρκική κυβέρνηση, συστηματικά τα τελευταία χρόνια κάνει κάθε τι δυνατό για να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή. Η μουσουλμανική θρησκεία από την μια και η επίφαση της δυτικής δημοκρατίας από την άλλη, επιτρέπουν στην Αγκυρα να εμφανίζεται σαν χώρα- μοντέλο η οποία μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα για τη συνάντηση των πολιτισμών την οικοδόμηση συνεργασιών, την υπονόμευση της επιρροής των «σκληρών» μουλάδων του Ιράν  και τελικά την εμπέδωση της ειρήνης.

Ως μουσουλμανική χώρα, η Τουρκία μπορεί να προσφέρει στους Αμερικανούς πολύτιμες υπηρεσίες. Οι δίαυλοι που διατηρεί η τουρκική διπλωματία με τη Συρία και το Ιράν, για παράδειγμα, λειτουργούν σταθεροποιητικά σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι μπορεί να προσφέρει στην περιοχή η υπεροπλία του Ισραήλ. Για να το πούμε με πιο απλά λόγια, οι χώρες αντίπαλοι των ΗΠΑ στην περιοχή (Συρία, Ιράν) έχουν να αντιμετωπίσουν είτε την στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ είτε την «πολιτική ηγεμονία» της Αγκυρας.

Για την Ουάσιγκτον καλό και ωφέλιμο θα ήταν προφανώς, η συνύπαρξη και η συνεργασία των δύο (Τουρκίας και Ισραήλ) πόλων ισχύος στην περιοχή. Το μαστίγιο και το καρότο είναι άλλωστε σίγουρη και δοκιμασμένη μέθοδος (και) από τους Αμερικανούς. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η αμερικανική ισχύς υποχωρεί και η Ουάσιγκτον δεν είναι πια σε θέση να κρατήσει ταυτόχρονα και το τουρκικό… καρότο και το ισραηλινό… μαστίγιο.

Αυτήν ακριβώς  την αμερικανική αδυναμία θα εκμεταλλευτεί η τουρκική κυβέρνηση με αφορμή τη βάρβαρη ισραηλινή αντίδραση κατά των ακτιβιστών για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου  να πιέσει την αμερικανική κυβέρνηση να «διαλέξει» που θα προσφέρει την εύνοιά της: Στο τουρκικό μουσουλμανικό κράτος- μοντέλο ή στον ισραηλινό χωροφύλακα;

Ανεξάρτητα από το πως και πότε θα διαμορφωθεί η αμερικανική απάντηση στο δίλημμα που διατυπώνεται, ένα είναι σίγουρο: Η επίθεση των Ισραηλινών κατά των ακτιβιστών που επιχείρησαν να σπάσουν το αποκλεισμό της Γάζας, περιγράφει την κλιμάκωση ενός ανταγωνισμού μεταξύ δύο φιλόδοξων δυνάμεων σε μια περιοχή—πυριτιδαποθήκη.

Written by skakistis

31 Μαΐου, 2010 στις 1:26 μμ

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

 1. Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα στην Αυτοάμυνα!

  Ντοκουμέντο

  στο link

  http://wp.me/p9GCU-bL

  Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Οι Παλαιστήνιοι είναι απέίθαρχοι, εν αντιθέση με τον δικό μας Πρωθυπουργό, ένω παράλληλα αντιστέκωνται στο δικαίωμα του Περιούσιου (C) λαού του Θεού (R) να κυριαρχήσει στην Περιοχή.

  Την εντολή την έχει δώσει ο ίδιος ο Θεος!

  “6 Κύριος ὁ Θεὸς ἡμῶν ἐλάλησεν ἡμῖν ἐν Χωρὴβ λέγων· ἱκανούσθω ὑμῖν κατοικεῖν ἐν τῷ ὄρει τούτῳ· 7 ἐπιστράφητε καὶ ἀπάρατε ὑμεῖς καὶ εἰσπορεύεσθε εἰς ὄρος Ἀμορραίων καὶ πρὸς πάντας τοὺς περιοίκους Ἄραβα, εἰς ὄρος καὶ πεδίον καὶ πρὸς λίβα καὶ παραλίαν γῆν Χαναναίων καὶ Ἀντιλίβανον ἕως τοῦ ποταμοῦ τοῦ μεγάλου Εὐφράτου. 8 ἴδετε, παραδέδωκεν ἐνώπιον ὑμῶν τῆν γῆν· εἰσπορευθέντες κληρονομήσατε τὴν γῆν, ἣν ὤμοσα τοῖς πατράσιν ὑμῶν, τῷ Ἁβραὰμ καὶ Ἰσαὰκ καὶ Ἰακὼβ δοῦναι αὐτοῖς καὶ τῷ σπέρματι αὐτῶν μετ᾿ αὐτούς. 9 καὶ εἶπα πρὸς ὑμᾶς ἐν τῷ καιρῷ ἐκείνῳ λέγων· οὐ δυνήσομαι μόνος φέρειν ὑμᾶς”

  ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟΝ Α’

  Επίσης δίνει εντολή να μην μείνει ούτε σπέρμα απο τον εχθρο!

  3 καὶ παρέδωκεν αὐτὸν Κύριος ὁ Θεὸς ἡμῶν εἰς τὰς χεῖρας ἡμῶν, καὶ τὸν Ὢγ βασιλέα τῆς Βασὰν καὶ πάντα τὸν λαὸν αὐτοῦ, καὶ ἐπατάξαμεν αὐτὸν ἕως τοῦ μὴ καταλιπεῖν αὐτοῦ σπέρμα.

  netakias

  1 Ιουνίου, 2010 at 12:16 μμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: