Skakistis's Weblog

ματιές στο «μεγάλο παιχνίδι»

Ο ευρωπαϊκός χάρτινος …πύργος

6 Σχόλια

Οι συνέπειες της ελληνικής πτώχευσης (όσοι δε μπορούν ακόμη να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν πειστεί) εκτείνονται σε εύρος και βάθος πολύ πέρα από την ελληνική επικράτεια. Τα οδυνηρά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομικής κατάρρευσης προχωρούν πολύ πιο μακριά από τη σφαίρα της οικονομίας: Αγκαλιάζουν ασφυκτικά το πολιτικό- κοινωνικό εποικοδόμημα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πολιτικό επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε από τους… ευρω-λιγούρηδες που κυβερνούν (ή στήριξαν αυτούς που κυβέρνησαν) τη χώρα τα τελευταία 60 χρόνια ήταν πως η ένταξή μας στην ΕΕ και στη ζώνη του Ευρώ θα μας εξασφαλίσει την οικονομική και νομισματική σταθερότητα. Το δεύτερο σκέλος του επιχειρήματος ήταν πως η ένταξή μας στην ΕΕ εγγυάται την ασφάλεια της χώρας από εξωτερικούς κινδύνους (την Τουρκία). Με ανάλογα επιχειρήματα προσέγγισαν στην ΕΕ και οι χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, οι Βαλτικές Δημοκρατίες, η Ρουμανία, η Βουλγαρία κλπ πίστεψαν πως η ένταξή τους στην ΕΕ θα τους παρέχει οικονομική σταθερότητα και θα τις προστατέψει από την όποια προσπάθεια της Ρωσίας να ανακτήσει την επιρροή που έχασε το 1990 με το τέλος του ψυχρού πολέμου.

Πρόκειται για επιχειρήματα που ήδη έχουν τιναχτεί στον αέρα…

Ο τρόπος που η γερμανική (και λίγο γαλλική) ηγεσία της ΕΕ πέταξε την Ελλάδα στα αμερικανικά…βράχια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εγκαινιάζει μια περίοδο προβληματισμού των χωρών μελών που διαπιστώνουν την έλλειψη εσωτερικής συνοχής και αλληλεγγύης της Ενωσης. Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συνειδητοποιούν ότι το σημαντικότερο συνεκτικό έγγραφο της Ε.Ε. (συνθήκη της Λισσαβόνας) στην ουσία δεν οικοδομεί μια πολιτική ισότιμη συνένωση, αλλά εξασφαλίζει τη γερμανική – γαλλική ηγεσία.

Με αφορμή της ελληνική εμπειρία τα κράτη μέλη προχωρούν στην επανεξέταση των συμφερόντων τους και αναζητούν τρόπους για να τα διασφαλίσουν χωρίς να συνυπολογίζουν την κοινοτική συνδρομή. Ειδικότερα οι Βαλτικές δημοκρατίες και οι χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης ξαναζούν το φόβο που συνειρμικά προκαλεί η ανάκτηση των δυνάμεων της Ρωσίας και η διάθεσή της να επανακτήσει την επιρροή της.

Οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης δεν βρήκαν τη γαλλογερμανική συμπαράσταση στο αίτημά τους για περιορισμό της ρωσικής επιρροής πριν από την εμφάνιση της κρίσης (ας μη ξεχνάμε τη Γερμανορωσική στρατηγική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα). Μια τέτοια συμπαράσταση τώρα κρίνεται πλέον αδύνατη.

Η γαλλογερμανική ηγεσία αγνοώντας το αίτημα των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης για έλεγχο της Ρωσίας, οδηγεί ολόκληρη αυτή την περιοχή να αναζητήσει οικονομική και πολιτική προστασία κάτω από την αμερικανική «ομπρέλα» . Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες Βουλγαρία και Τσεχία ανακοίνωσαν πως θα συμμετέχουν στην αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, η οποία είναι μια καθαρά επιθετική κίνηση της Ουάσιγκτον εναντίον της Μόσχας. Σύντομα θα ακολουθήσει και η Ελλάδα, η οποία ήδη βρίσκεται κάτω από την αμερικανική οικονομική διοίκηση μέσω του ΔΝΤ.

Η διάλυση του ευρωπαϊκού χάρτινου πύργου αποκτά μέρα τη μέρα τρομακτική επιτάχυνση…

.

Written by skakistis

16 Απριλίου, 2010 στις 7:44 μμ

6 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Το θέμα είναι κατά πόσο το Δ Ράιχ θα ανέχεται τέτοιες μετατοπίσεις στην Αμερικάνικη οικονομική και πολιτική σφαίρα επιρροής χωρίς να υπάρξει μια νέα Ευρωπαϊκή (Γερμανική) οικονομική,πολιτική και στρατιωτική ένωση;

  ΣΤΗΝ ΑΧΑΓΙΑ

  16 Απριλίου, 2010 at 10:59 μμ

  • νομίζω ότι το δ ράιχ δεν έχε περιθώρια κινήσεων σε αυτή τη φάση τουλάχιστον

   skakistis

   17 Απριλίου, 2010 at 7:01 πμ

 2. Έτσι ακριβώς είναι. Το λέω συνέχεια και θα το λέω μέχρι να…μαλλιάσει η γλώσσα μου! Η Ε.Ε. δεν είναι τίποτε άλλο από μιαν εμπορική ένωση των κρατών μελών της, τα οποία κοιτούν το ένα να βγάλει το μάτι του άλλου! Αυτό ακριβώς είναι το Ευρωπαϊκό ιδεώδες ή καλύτερα το Ευρωπαϊκό νεοταξικό μόρφωμα! Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά από μιαν Ευρώπη, η οποία δεν έχει δικό της στρατό διότι πολύ απλά δεν την αφήνει ο μπάρμπα Σαμ! Σας θυμίζω τί έγινε την νύχτα των Ιμίων, όπου ο Σημίτης τηλεφωνούσε τον έναν μετά τον άλλον τους Ευρωπαίους ηγέτες και αυτοί ήταν εξαφανισμένοι, δεν έβγαιναν καν να απαντήσουν στο τηλέφωνο! Με αυτό τον τρόπο η Ε.Ε. θα εγγυηθεί την ασφάλεια και την σταθερότητα, εξασφαλίζοντας τα σύνορα της χώρας μας, που είναι και δικά της σύνορα; Σε τί μας ωφέλησε το Ευρώ; 4,5 Ευρώ, που κοστίζει ένας καφές ήταν παλιά το…κρέας της εβδομάδας. Αντίθετα, το ακριβό, κοινό Ευρωπαϊκό μας νόμισμα μείωσε την ανταγωνιστικότητα των ελάχιστων εξαγώγιμων Ελληνικών προϊόντων, όπως η φέτα, τα οποία έχουν εξαφανισθεί από τις διεθνείς αγορές. Δεν είμαστε Γερμανία να κατασκευάζουμε και να εξάγουμε BMW για να μας συμφέρει ένα τόσο ακριβό νόμισμα. Κατά συνέπεια, δεν χρωστάμε σε καμία Ευρώπη αλλά μας χρωστούν. Και δεν εννοώ βεβαίως την δημιουργία του Δυττικού πολιτισμού, η οποία είναι η μεταλαμπάδευση του Βυζαντινού, ως απόρροια των γάμων των βαρβάρων ηγεμόνων της Δύσης με Βυζαντινές πριγκίππισες αλλά έρχομαι στο σήμερα. Ποιός μας υποχρεώνει να αγοράζουμε Γερμανικές φρεγάτες και υποβρύχια; Ποιός κατασκευάζει τα αεροδρόμιά μας και ελέγχει τις τηλεπικοινωνίες μας; Ποιός μας σταλάζει τον ιδρώτα της οικονομίας μας με το χρήμα να βγαίνει συνεχώς εκτός Ελλάδος κάθε Παρασκευή βράδυ διότι οι συμπατριώτες μας αφήνουν τον οβολόν τους στο LIDLE στο IKEA και στο PRAKTIKER; Βλέπετε λοιπόν, ότι δεν χρωστάμε τίποτε και σε κανέναν; Ίσως όμως…χρωστάμε της Μιχαλούς αφού ψηφίζουμε τους συγκεκριμένους κυρίους να καθορίζουν την εξωτερική πολιτική της χώρας μας σε μιαν εποχή λειψανδρείας ηγετών, όπου το αυτονόητο έχει καταντήσει ηρωισμός! Από εμάς εξαρτάται…
  Γιάννης Σαρλάς

  Ιωάννης Σαρλάς

  17 Απριλίου, 2010 at 12:34 πμ

 3. Το σχόλιο του Γιάννη Σαρλά είναι πολύ εύστοχο. Θα προσέθετα όμως ότι η ελληνική Αριστερά – βάζω και το ΠΑΣΟΚ μέσα – θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της, γιατί μετά το 1974 και ειδικά μετά το 1981, θεσμποίησε στην κοινωνία μας τη λογική του μπάχαλου, του «δε βαριέσαι», της αρπαχτής και της ανομίας.
  Η Ελλάδα του ΔΝΤ είναι η Ελλάδα όπως την έφτιαξε η αριστερίστικη-λαϊκίστικη λογική.

  Μάρκο Τ

  24 Απριλίου, 2010 at 12:39 πμ

 4. Αγαπητέ Μάρκο

  Κατ’αρχάς το ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ειναι αριστερό κόμμα ( ένα αριστερό κόμμα εξ ορισμού έχει ως στρατηγικό στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού), έχει καταστεί ΟΡΓΑΝΙΚΟ κόμμα του καπιταλιστικού συστήματος.
  Δεύτερον, μην μπερδεύεις τον αριστερό λόγο των κομμάτων της Αριστεράς με τον λαϊκίστικο λόγο των κομμάτων του αστισμού (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ)
  Η Αριστερά δεν προτείνει εύκολες λύσεις, μιλάει για αναδιάρθωση του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου της χώρας, άλλη μορφή και περιεχόμενο λειτουργίας του δημόσιου τομέα, αναδιαμόρφωση του χρηματοπιστωτικού-τραπεζικού συστήματος.

  Η σημερινή κρίση λοιπόν είναι απόρροια του τρόπου συγκρότησης και λειτουργίας του ελληνικού καπιταλισμού, σε σχέση βέβαια και με την λογική του καπιταλιστικού συστήματος γενικότερα καιτην ιστορική συγκυρία της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.

  Γιωργος Καράμαλης

  25 Απριλίου, 2010 at 9:51 μμ

 5. […] Ο ευρωπαϊκός χάρτινος …πύργος […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: