Skakistis's Weblog

ματιές στο «μεγάλο παιχνίδι»

Οι ΗΠΑ «παίζουν» Τουρκία

leave a comment »

Η σαφής αμερικανική κατεύθυνση προς τα ανατολικά και ως εκ τούτου η ανάδειξη της Τουρκίας, ως σημαντικότατου συμμάχου και στρατηγικού εταίρου της υπερδύναμης οδηγεί την ελληνική εξωτερική πολιτική ενώπιον σοβαρότατων προβλημάτων. Για την ακρίβεια, επαναφέρει με ένταση στο προσκήνιο τα γνωστά προβλήματα που εδώ και δεκαετίες κρύβονταν κάτω από το χαλί «της ισχυρής Ελλάδας».Η «βελτιωμένη εκδοχή» των αμερικανικών κινήσεων προς την κεντρική και ανατολική Ασία, όπως αυτή εκδηλώθηκε με με την εγκατάσταση της κυβέρνησης Ομπάμα , αποκάλυψε την απόλυτη ανεπάρκεια και γύμνια των σχεδιασμών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.


Η συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με την Χίλαρι, καθώς και η μισάωρη κουβεντούλα Καραμανλή Ομπάμα ( στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ), παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να προβληθούν ως απόδειξη της σταθερής και σθεναρής ελληνοαμερικανικής σχέσης δεν έσωσαν τα προσχήματα. Φρόντισε γι αυτό το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών και ο ίδιος ο Ομπάμα.

Επιβάλλεται μια σύνοψη των πολλών ενοχλητικών για την Αθήνα, κινήσεων της νέας αμερικανικής διοίκησης. Ο Ομπάμα, λοιπόν, όχι μόνο δεν ήρθε ούτε για καφέ στην Αθήνα, αλλά στην Τουρκία όπου πήγε φρόντισε:

να «βάλει χέρι» στους ευρωπαίους που δεν κάνουν μέλος την Τουρκία στην ΕΕ

να συσχετίσει το άνοιγμα της σχολής της Χάλκης με τα δικαιώματα (που κατά τους Τούρκους και Αμερικανούς παραβιάζονται) της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Την ίδια στιγμή το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών μεθοδεύει σταθερά και επίμονα την εξίσωση της ηγεσίας των τουρκοκυπρίων με τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση. Αυτή η αμερικανική μεθόδευση είναι και το κλειδί της προσπάθειας που στόχο έχει να ξεμπλοκάρει την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση κρύβει την αμηχανία της και την αδυναμία της να αντιμετωπίσει το νέο περιβάλλον που δημιουργούν οι κινήσεις της Ουάσιγκτον κάτω από το πλατύ χαμόγελο (το χει εύκολο η αφιλότιμη) της Ντόρας . Η φωτογένεια, ωστόσο, της υπουργού των εξωτερικών (μας) δεν είναι αρκετό διπλωματικό όπλο για να αντιμετωπίσει η χώρα αυτά που γίνονται και κυρίως αυτά που μπορεί να έρθουν.

Το πρόβλημα της Αθήνας, όπως υπογραμμίζουν έμπειροι διπλωμάτες, ξεκινά από την ακύρωση επιλογών οι οποίες έγιναν προ ετών:

εθνική και διακομματική (σχεδόν) επιλογή ήταν υποστήριξη της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, καθώς σύμφωνα με την ανάλυση θα ρυθμίζονταν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα.

Το φλερτ της σημερινής κυβέρνησης με τη Μόσχα ήταν μια άλλη επιλογή που είχε στόχο να δημιουργήσει στην Αθήνα περιθώρια ελιγμών έναντι των αμερικανικών απαιτήσεων.

Αυτές οι δυο «στρατηγικές» της Αθήνας ακυρώθηκαν ή ακυρώνονται σήμερα. Οι Ευρωπαίοι (Γερμανοί, Γάλλοι) έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν το κόστος του τουρκικού εκσυγχρονισμού βάζοντας τους Τούρκους μέσα στην κοινότητα. Υπό αυτήν την έννοια, για τα όσα ακούμε περί πρωτοβουλιών για διευθέτηση του κυπριακού, καλό θα είναι να κρατήσουμε μικρό καλάθι…

Την ίδια στιγμή η Μόσχα, αντιλαμβάνεται ότι όσο κι αν το προσπάθησε να μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό Εταίρο, ενεργειακός κόμβος στην περιοχή είναι η Τουρκία. Προσπαθεί, λοιπόν, και η ρωσική κυβέρνηση να διασώσει κομμάτι επιρροής της στην Αγκυρα, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια την ομόδοξη Ελλάδα….

Σε αυτό το αν μη τι άλλο ενδιαφέρον παιχνίδι η ελληνική κυβέρνηση είτε παραμένει άναυδη είτε επιχειρεί σπασμωδικές κινήσεις, οποίες εξαντλούνται σε παζάρια για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας η Αθήνα δεν έχει σχέδιο για να αντιμετωπίσει την δεδομένη πια αναβάθμιση της Τουρκίας στην περιοχή….

Δεν είναι , λοιπόν, είναι μαύρο χάλι η κατάσταση «μέσα». Ολοφάνερο είναι πως ούτε «έξω πάμε καλά». Με άλλα λόγια… και μη χειρότερα

Written by skakistis

27 Απριλίου, 2009 στις 4:36 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: