Skakistis's Weblog

ματιές στο «μεγάλο παιχνίδι»

Θεατές των πολέμων

leave a comment »

Επειδή πολύ σύντομα θα ακούμε για τη νέα (πολεμική) προσπάθεια «εκδημοκρατισμού και σταθεροποίησης» του Αφγανιστάν από τις δυνάμεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, καλό θα είναι να ρίξουμε μια ματιά σε κάποιους αριθμούς που περιγράφουν τις συνέπειες ενός άλλου πολέμου που ξεκίνησε πριν έξι χρόνια.

Σήμερα, έξι χρόνια μετά από την επίθεση και την κατάληψη του Ιράκ, υπάρχουν κάποιοι «αξιόπιστοι στατιστικοί δείκτες». Κατ αρχήν ο πόλεμος, παρά τα όσα υποσχέθηκαν αυτοί που τον κήρυξαν, δεν έφερε ούτε τη δημοκρατία ούτε τη σταθερότητα σ αυτή τη χώρα. Το Ιράκ σήμερα, είναι ουσιαστικά τριχοτομημένο. Ο αμερικανικός στρατός κατοχής εποπτεύει, υποθάλπει και αξιοποιεί τις τριβές μεταξύ των Κούρδων του βορρά, των σηιτών του νότου και των σουνιτών έχοντας με αυτόν τον τρόπο βάλει στο χέρι τα μεγαλύτερα και φτηνότερα σε κόστος εξόρυξης κοιτάσματα πετρελαίου του κόσμου. Ο στόχος, λοιπόν, επιτεύχθηκε. Με τι κόστος όμως!..

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ υπολογίζουν σε 4,5 εκατομμύρια (ένας στους έξι επί του συνολικού πληθυσμού της χώρας) τους ιρακινούς που εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Οι μισοί από αυτούς έχουν «αποδράσει» από το Ιράκ και ζουν σε άλλες χώρες ως πρόσφυγες. Μόνο 5% από αυτούς τόλμησαν την περασμένη χρονιά να κάνουν μια προσπάθεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ο πόλεμος αυτός έχει μέχρι τώρα στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια Ιρακινούς. Σύμφωνα με τα ελάχιστα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «αμερικανοντυμένη» κυβέρνηση του Ιράκ, οι χήρες στη χώρα εξ αιτίας του πολέμου ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο. Πέντε εκατομμύρια είναι τα ορφανά παιδιά! Σύμφωνα με στοιχεία της Unicef η κατάσταση στις περισσότερες επαρχίες του Ιράκ συνοψίζεται ως εξής: Λιγότερο από το 40% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό. Ακόμη μικρότερη είναι η πρόσβαση στις στοιχειώδεις υποδομές του συστήματος υγείας. Περισσότερο από το 40% των παιδιών στη Βασόρα και πάνω από 70% στη Βαγδάτη δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σχολείο. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ένας στους δύο Ιρακινούς έχει βιώσει την απώλεια συγγενικού του προσώπου!

Αν θα μπορούσαμε να αισθανθούμε το περιεχόμενο αυτών των αριθμών, τότε ίσως αντιλαμβανόμασταν τι ακριβώς σημαίνει πόλεμος και πως καμία σχέση δεν έχει με αυτό που φτάνει ως «αποστειρωμένη» εικόνα στους δέκτες των τηλεοράσεών μας. Ο πόλεμος, όσο κι αν θέλουμε να το ξεχνούμε, είναι κάτι πολύ περισσότερο από πολιτική (με άλλα μέσα) και παιχνίδια στην παγκόσμια σκακιέρα, για ένα πολύ απλό λόγο: Τρέφεται με αίμα. Για αυτό το λόγο ίσως, έχουμε οι άνθρωποι την τάση να αποστρέφουμε το βλέμμα μας από την ουσία του πολέμου: Τη δυστυχία, την καταστροφή, το θάνατο. Καθώς το αίμα που χύνεται σε «εξωτικά» και «μακρινά» μέρη όπως το Ιράκ δεν μας αφορά άμεσα, αντιμετωπίζουμε απαθείς το θάνατο και την καταστροφή ως μια στατιστική καταμέτρηση. Σε αυτήν μας την απάθεια στηρίζονται , κάθε φορά, αυτοί που οργανώνουν, σχεδιάζουν και εν τέλει εξαπολύουν τον επόμενο πόλεμο.

Με την ίδια απάθεια ( ίσως και άγνοια) που διαβάζουμε τους αριθμούς των νεκρών ανθρώπων στο μέτωπο του Ιράκ, παρακολουθούμε αυτόν τον καιρό ανακοινώσεις, αποφάσεις και κινήσεις που δημιουργούν με μαθηματική ακρίβεια τα επόμενα πολεμικά μέτωπα στο Αφγανιστάν. Ειδήσεις όπως, «ο διπλασιασμός των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν», εκκλήσεις της Ουάσιγκτον στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για «συνεισφορά στρατιωτικών δυνάμεων» και οι αμερικανορωσικοί καβγάδες για «γραμμές ανεφοδιασμού μέσω του Κιργιστάν» περνούν –αν περνούν καν- μπροστά μας απαρατήρητες. Σαν τους αριθμούς που θα μετρούν τους νεκρούς του επόμενου πολέμου…

Written by skakistis

9 Φεβρουαρίου, 2009 στις 3:05 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: