Skakistis's Weblog

ματιές στο «μεγάλο παιχνίδι»

ξεκινά πόλεμο ο Ομπάμα

leave a comment »


προς το ...μετωπο

προς το ...μετωπο

Οι πρώτες ουσιαστικές αποφάσεις του Ομπάμα για την αμερικανική εξωτερική πολιτική οδηγούν στην κλιμάκωση (στο Αφγανιστάν) και την εξάπλωση (στο Πακιστάν) ενός ακόμη πολέμου. Ας δούμε το «πώς» και το «γιατί».
Οι Ταλιμπάν υπήρξαν στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ. Εκπαιδεύτηκαν, εξοπλίστηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από τους Αμερικανούς , προκειμένου να αντιμετωπίσουν το Σοβιετικό στρατό που φιλοδοξούσε να ελέγξει το Αφγανιστάν. Οι στενοί δεσμοί των Αμερικανών με τους Ταλιμπάν, που τελικά επικράτησαν μετά την έξοδο των σοβιετικών, ενισχύθηκαν και από κάποια επιχειρηματικά σχέδια δύο γιγάντων της αμερικανικής πετρελαιοβιομηχανίας, της Chevron και της Unocal.

Οι εν λόγω εταιρίες σχεδίαζαν να κατασκευάσουν αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κασπίας, στο Καράτσι του Πακιστάν και στην Ινδία, μέσω του εδάφους του Αφγανιστάν. Μόλις τρεις μήνες πριν τα χτυπήματα στους δίδυμους πύργους η αμερικανική κυβέρνηση είχε προσφέρει βοήθεια 40 εκατομμυρίων δολαρίων στο καθεστώς των Ταλιμπάν, υπογραμμίζοντας τη σχέση συνεργασίας των δύο πλευρών. Αυτή η σχέση κατέρρευσε όταν, με τη συμβουλή του Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι Ταλιμπάν συμφώνησαν για την κατασκευή των αγωγών με ένα κονσόρτσιουμ εταιριών από την Αργεντινή, αφήνοντας τις αμερικανικές εταιρίες έξω από τη χοντρή δουλειά. Το τι ακολούθησε είναι γνωστό. Η Αργεντινή ακόμη δεν έχει συνέλθει από την οικονομική κατάρρευση και το Αφγανιστάν είναι υπό στρατιωτική κατοχή.

Την περασμένη Πέμπτη δύο μόλις μέρες μετά την ορκωμοσία του ο Ομπάμα σε παρατηρήσεις του προς το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών σημειώνει ότι «η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται από την κατάσταση στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν όπου βρίσκεται το κεντρικό μέτωπο της μάχης κατά της τρομοκρατίας». Την ίδια μέρα σε επιστολή του προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, η οποία διαβιβάστηκε σε όλες τις χώρες μέλη της συμμαχίας, ο Ομπάμα υπογράμμισε την αμερικανική απόφαση να… αναμορφώσει το Αφγανιστάν και υπενθύμισε εμμέσως πλην σαφώς στους συμμάχους τις υποχρεώσεις τους. Η αναμόρφωση του Αφγανιστάν, προφανώς γίνεται δια της βίας των όπλων, καθώς στις 70.000 άνδρες πού ήδη βρίσκονται εκεί υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προσθέσει 30.000 Αμερικανούς στρατιώτες ακόμη. Ανάλογη συνεισφορά απαιτεί ο Ομπάμα και από τους συμμάχους.
Η νέα αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζει ευρείας κλίμακας πολεμική εμπλοκή στο Αφγανιστάν και στο βόρειο Πακιστάν και για το λόγο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία ενός δεύτερου δρόμου ανεφοδιασμού των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένες εκεί. Ο ανεφοδιασμός μέσω Πακιστάν δεν κρίνεται πια ούτε επαρκής ούτε ασφαλής, καθώς όπως είπαμε το βόρειο Πακιστάν αντιμετωπίζεται από το ΝΑΤΟ ως περιοχή επιχειρήσεων κατά των τρομοκρατών. Ετσι λοιπόν, οι ΗΠΑ ενισχύουν τις υποδομές που διαθέτουν στο Τατζικιστάν, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν, και το Κιργιστάν, για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Μια ματιά στο χάρτη αρκεί για να αντιληφθεί κανείς πόσο ενοχλητική μπορεί να είναι αυτή η αμερικανική δραστηριότητα για χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα…

Ηδη, η μαριονέτα των Αμερικανών στο Αφγανιστάν (Πρόεδρος Καρζάι) τον περασμένο χρόνο υπέγραψε συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού που επιθυμούν οι αμερικανικές εταιρείες. Το μόνο που μένει λοιπόν, είναι να καθαρίσει ο δρόμος από τους ενοχλητικούς Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και το Βόρειο Πακιστάν. Αυτή είναι η πρώτη δουλειά που ανέλαβε ο Ομπάμα και οι δυνάμεις, «προστασίας αμερικανικών αγωγών», του ΝΑΤΟ.

Written by skakistis

27 Ιανουαρίου, 2009 στις 1:12 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: