Skakistis's Weblog

ματιές στο «μεγάλο παιχνίδι»

κέρδη «δικά μου» ζημιές δικές σας…

leave a comment »

 
Σε επτακόσια δισεκατομύρια δολάρια φτάνει το ποσό που η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να βγάλει από τα ταμεία του κράτους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.
 
Αυτή ήταν η είδηση που στο τέλος της περασμένης βδομάδας έβαλε κάποιο φρένο στην πτώση των τιμών των μετοχών στις Διεθνείς Αγορές. Αξίζει λοιπόν τον κόπο να την προσέξουμε ιδιαίτερα. Για μια περισσότερο προσεκτική «ανάγνωση» αυτής της κίνησης της αμερικανικής κυβέρνησης θα πρέπει να αντιληφθούμε τα οικονομικά μεγέθη. Τι σημαίνουν 700 δισεκατομύρια δολάρια, με τι αντιστοιχούν και κυρίως από που προέρχονται; Θα πρέπει επίσης να αποτιμήσουμε, όσο αυτό είναι δυνατό, το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής, να δούμε ποιοι είναι αυτοί που καταστρέφονται, αν καταστρέφονται και γιατί. Απαντώντας στα παραπάνω ερωτήματα, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, ποιοι είναι σε τελική ανάλυση αυτοί που θα πληρώσουν το συνολικό λογαριασμό. Δηλαδή τα σπασμένα…
Τα 700 δισεκτομμύρια δολάρια που η κυβέρνηση Μπους θα βγάλει από τα ταμεία του κράτους είναι , περίπου, τα 2/3 του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Αυτό το μυθικό νούμερο αξίζει να το αποτυπώσουμε στο χαρτί: 1.000.000.000.000 . Αυτή η …οπτική αποτύπωση μας βοηθά ίσως να αντιληφθούμε το μέγεθος της οικονομικής επιφάνειας μερικών εκατοντάδων αμερικανών δισεκατομυριούχων. Οι εν λόγω 500-600 άνθρωποι, αμερικανοί δισεκαομμυριούχοι έχουν περιουσία που αποτιμάται σε 30. τρισεκατομύρια δολάρια. Δηλαδή, ο αριθμός 30, συνοδευόμενος από 12 μηδενικά! Η περιουσία αυτή των 30 τρισεκατομυρίων αντιστοιχεί στο ετήσιο αθριστικό εισόδημα της Ευρωπαικής Ενωσης, της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Ρωσίας και της Βραζιλίας! Καθώς τα νούμερα είναι κολοσιαία και δύσκολα τα παρακολουθεί κανείς, ας συνοψίσουμε με έναν απλούστερο τρόπο. Η αμερικανική κυβέρνηση άνοιξε τα ταμεία του κράτους για να βγάλει 700 δισεκατομύρια δολάρια προκειμένου να «καλύψει» τις ζημιές των τραπεζών. Το ποσό αυτό, όπως είπαμε αντιστοιχεί–πάνω κάτω– στο 1/40 της περιουσίας των 400-600 αμερικανών δισεκατομυριούχων.
 
Ας δούμε τώρα για ποιους άνοιξαν τα ταμεία του αμερικανικού κράτους. Μήπως άνοιξαν για αυτούς που δανίστηκαν με επιτόκιο 1% και σήμερα τους κατάσχουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες τα σπίτια που δεν μπορούν να ξεχρεώσουν αφού τα επιτόκια τετραπλασιάστηκαν; Οχι. Αυτοί, τα εκατομύρια των αμερικανών, έπεσαν θύματα της νομισματικής πολιτικής του αμερικανικού κράτους. Η νομοθεσία του κράτους ήταν αυτή που όρισε τα χαμηλά επιτόκια και έστρεψε τους πολίτες στο δανεισμό. Η νομοθεσία του κράτους επέτρεψε στις τράπεζες, όχι μόνο να δανείζουν αλλά ταυτόχρονα να «μεταπωλούν» τα χρέη των πελατών τους εκδίδοντας «δομημένα ομόλογα» και άλλα παρεμφερή προίοντα, δημιουργώντας μια ασταθή πυραμίδα, η οποία μπορούσε να τροφοδοτηθεί με πραγματικό χρήμα μόνο από τις «δόσεις» των δανειζομένων. Ομως το σύστημα «καταβρόχθιζε» περισσότερο χρήμα απ όσο εισέπρατε. Για να αντιμετωπιστεί η ανάγκη του συστήματος, το κράτος άρχισε να ακριβαίνει το χρήμα, ανεβάζοντας τα επιτόκια. Εκεί, λοιπόν, ο μηχανισμός εξάντλησε τα όριά του. Οι δανιζόμενοι αδυνατούν να ξεπληρώσουν, οι πιστωτικοί οργανισμοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και η αμερικανική κυβέρνηση σπεύδει να ανοίξει τα ταμεία προκειμένου να τις γλυτώσει από τη χρεωκοπεία.
 
Αποτιμώντας τη λειτουργία του αμερικανικού κράτους θα μπορούσε να πει κανείς ότι νομοθετεί έτσι ώστε να ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη και να κοινωνικοποιούνται οι ζημιές. Ηγέτιδα δύναμη και κοιτίδα της νεοφιλελεύθερης οικονομικής διαδικασίας, η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει τους κανόνες της  στην παγκοσμιοποιημένη αγορά. Με βάση αυτούς τους κανόνες έχει επιβληθεί παγκοσμίως η «μόδα» των ιδιωτικοποιήσεων  σε τομείς της οικονομίας που το κράτος με την λειτουργία του διασφάλιζε  ισότητα πρόσβασης σε όλους τους πολίτες του. Την τελευταία δεκαπενταετία, τομείς όπως συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρισμός ύδρευση, εκπαίδευση, μεταβιβάζονται στα χέρια ιδιωτών που δεν ενδιαφέρονται  παρά μόνο για την μεγιστοποίηση των κερδών.
Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες όχι μόνο καταβάλουν τους φόρους τους για να δημιουργηθούν οι υποδομές (δρόμοι, λιμάνια, μηχανισμοί για την υγεία την εκπαίδευση κλπ) αλλά στη συνέχεια καλούνται και να πληρώνουν υπερτιμολογημένες τις υπηρεσίες που τους  προσφέρουν οι ιδιώτες, οι οποίοι αρπάζουν επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, λιμάνια, αεροδρόμια, κλπ.
Οι πολίτες, μάλιστα, σε περιπτώσεις που το σύστημα της «ελεύθερης αγοράς» συναντήσει δυσκολίες, καλούνται να ξαναπληρώσουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χασούρα των ιδιωτών. Αυτό ακριβώς σημβαίνει σήμερα στις ΗΠΑ με τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα των φορολογουμένων με τα οποία η αμερικανική κυβέρνηση καλύπτει τις ζημιές των  τραπεζών και παρεμφερών ευαγών ιδρυμάτων.
Κατ αναλογία, τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν σε όλον τον κόσμο και την Ελλάδα. Τα κράτη νομοθετούν για να ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και να κοιωνικοποιούν τις ζημιές…

Written by skakistis

22 Οκτωβρίου, 2008 στις 2:28 μμ

Αναρτήθηκε στις globe

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: