Skakistis's Weblog

ματιές στο «μεγάλο παιχνίδι»

τουρκική δημοκρατία

leave a comment »

Εργκενεγκόν είναι το καταφύγιο στο οποίο έτρεξαν για ανασύνταξη μετά από μια καταστροφή οι Τούρκοι στη μυθολογία τους.
Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι Εργκενεγκόν, ονόμασαν οι ακραίοι Κεμαλιστές– παράγοντες του κατεστημένου– την παρακρατική οργάνωση που δημιούργησαν προκειμένου να υπονομεύσουν τη λαική βούληση του τουρκικού λαού που επιμένει να δείνει στο κόμμα του Ταγιπ Ερντογάν, ευρείες πλειοψηφίες. Ο Συμβολισμός είναι σαφής: Οι επί έναν αιώνα (αν λάβουμε υπόψη ότι η επανάσταση των Νεότουρκων που τελικά οδήγησε τον Κεμάλ στην εξουσία έγινε το 1908) κυρίαρχοι στο τουρκικό πολιτικό σύστημα, φαίνεται πως βρήκαν το δάσκαλό τους. Το «ισλαμικό» κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν το οποίο κυριαρχεί την τελευταία 8ετία στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, έχει υποχρεώσει το κατεστημένο σε αναδίπλωση για ανασυγκρότηση και αντεπίθεση…
 
ιδιόμορφη «δημοκρατία»
 
Η δημοκρατία στην τουρκία έχει τις … ιδιομορφίες της. Κάθε φορά που ο λαός δεν ψήφιζε «σωστά» η διόρθωση έρχονταν άμεσα. Κάθε, περίπου δέκα χρόνια, υπήρξαν «διορθώσεις». Το 1960, το 1971, το 1980 και το 1997 το κεμαλικό κατεστημένο επανέφερε την πολιτική «τάξη» στα μέτρα του με πραξηκοπήματα. Είτε στρατιωτικά , είτε όπως το 1997– με την διάλυση του ισλαμισκού κόμματος του πρωθυπουργού Ερμπαγκάν– δικαστικά.
Η τελευταία επικράτηση του Ερντογάν στις εκλογές η οποία μάλιστα έδωσε τη δυνατότητα για πρώτη φορά σε έναν «ισλαμιστή» τον Αμπτουλάχ Γκιούλ να βρεθεί στη θέση του προέδρου της τουρκικής δημοκρατίας έδωσε για τους ακραίους κεμαλιστές στο σύνθημα για ανασύνταξη στο σύγχρονο Εργκενεγκόν. Η παρακρατική οργάνωση Εργκενεγκόν, αποτελεί την ακραία έκφραση του κεμαλικού κατεστημένου. Η οργάνωση αυτή μάλιστα δεν φαίνεται να συμφωνούσε με τη δικαστική εκτροπή μέσω της οποία το κεμαλικό κατεστημένο έχει δρομολογήσει την εκπαραθύρωση του κυβερνώντος κόμματος 70 στελεχών του, καθώς και του πρωθυπουργού και του προέδρου της δημοκρατίας , από την εξουσία.
 
το δικαστικό πραξηκόπημα
 
Οπως είναι γνωστό βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δίωξης του κυβερνώντος κόμματος από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας. Οι 11 δικαστές που το απαρτίζουν μέχρι την αρχή του ερχόμενου μήνα θα αποφανθούν αν ο Ερντογάν και το κόμματου υπονομέυουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Αν διαπιστωθεί υπονόμευση, τότε το κυβερνών κόμμα θα διαλυθεί και ο Ερντογάν καθώς και 70 ακόμη στελέχη του κόμματος θα «εκδιωχθούν» από την πολιτική σκηνή. Μέσω αυτής της δικαστικής διαδικασίας, το κατεστημένο επιχεί να «ξεμπερδέψει» μα τον Ερντογάν.
 
η μάχη
 
Τα πράγματα, όμως στην τουρκία έχουν αλλάξει. Η επικράτηση του Ερντογάν την τελευταία 8ετία βοήθησε στην ανάδειξη και την παγίωση ενός νέου συστήματος εξουσίας το οποίο μάλιστα στηρίζεται και εκφράζει δυναμικά κομμάτια της τουρκικής κοινωνίας, κυρίως στον οικονομικό τομέα. Αυτό το νέο σύστημα εξουσίας, όπως όλα δείχνουν δεν είναι διατεθειμένο να πέσει αμαχητί.
Εχει λοιπόν ενδιαφέρον να σημειωθεί πως την ίδια μέρα που άρχισε η συνεδρίαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την εξέταση της νομητότητας του κόμματος του Ερτνογάν, σε μια συντονισμένη επιχείρηση συνελήφθησαν και στη συνέχεια προφυλακίστηκαν προβεβλημένα στελέχη της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενεγκόν. Ανάμεσα στους προφυλακισμένους, με την κατηγορία οργάνωσης συνομοσίας και πραξηκοπήματος, δύο τούρκοι απόστρατοι στρατηγοί. Ο ένας από αυτούς μάλιστα,ο Σενέρ Ερουιγιούρ που υπήρξε πριν από μερικά χρόνια αρχηγός του στρατού ξηράς συνελήφθει σε στρατιωτικό κατάλλημα! Το γεγονός αυτό, οδηγηγεί έμπειρους παρατηρητές των τουρκικών πραγμάτων στο συμπέρασμα πως Ερντογάν και Κεμαλικό κατεστημένο, επιχειρούν μια συμφωνία, η οποία έχει ως πρώτα εμφανή θύματα την οργάνωση των παρακρατικών ακραίων κεμαλιστών.
 
παζάρι
 
Μέσα σε αυτό το περίπλοκο και εκρηκτικό σκηνικό κανείς δεν αποτολμά προβλέψεις για τα μελούμενα στην τουρκία. Ωστόσο, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα συνάγονται τα εξής:
  • Ερντογάν και στρατηγοί «απαλάχθηκαν» από τα ακραία υπερεθνικιστικά στοιχεία της Εργκενεγκόν
  • αυτό σημαίνει πως απομακρύνεται η εκδοχή ενός στρατιωτικού πραξηκοπήματος για τον εκτοπισμό της κυβέρνησης Ερντογάν. Δεν αποκλείεται όμως αυτός ο εκτοπισμός να γίνει με το δικαστικό πραξηκόπημα, το οποίο συνεχίζεται, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο μέχρι το τέλος του μήνα θα αποφασίσει αν ο Ερντογάν και το κόμμα του υπονομέυουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.
δύσκολη μοιρασιά
 
Από όλα τα παραπάνω, σκιαγραφείται το βαθύ πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το τουρκικό κράτος. Πρόκειται για διτό πρόβλημα: Ισοροπίας και προσανατολισμού.
Το ερώτημα, όπως σημειώνουν έλληνες διπλωμάτες οι οποίοι παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, είναι σε ποιο σημείο θα ισορροπήσει η κατάσταση μεταξύ των δύο παγιωμένων συστημάτων εξουσίας. Στην περίπτωση που εξευρεθεί ικανοποιητικός συμβιβασμός, η τουρκία έχει ελπίδες να ξεπεράσει την κρίση , βοηθούμενη στον προσανατολισμό της και από από το στόχο να προσεγγίσει την ΕΕ.
Αν, αντίθετα, δεν βρεθεί ικανοποιητική ισορροπία ανάμεσα στα δύο συστήματα εξουσίας στην τουρκία τότε περιορίζονται και οι επιλογές της χώρας. Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν έμπειροι έλληνες διπλωμάτες σε μια περίπτωση που κυριαρχίσει είτε η ισλαμιστική τάση είτε ο ακραίος κεμαλικός εθνικισμός, τότε χάνεται αυτόματα το μόνο «εκσυγχρονιστικό» σχέδιο που υπάρχει γι αυτή τη χώρα και είναι συνδεδεμένο με την πορεία της προς την ΕΕ.
Η ΕΕ δεν μπορεί να δεχτεί ούτε με τουρκία με ισλαμιστικό χρακτήρα, ούτε με παρωχημένο ακραίο κεμαλικό εθνικισμό…

Written by skakistis

10 Ιουλίου, 2008 στις 4:56 μμ

Αναρτήθηκε στις globe, ελληνοτουρκικά

Tagged with

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: