Skakistis's Weblog

ματιές στο «μεγάλο παιχνίδι»

Οι «300»

leave a comment »

 «Ενδοξοι Σπαρτιάτες»  ήταν αυτοί που διαλεξαν τις Θερμοπύλες τους για να παραδώσουν τη ζωή τους και την μνήμη τους στην αιωνιότητα, διδάσκοντας πως υπάρχουν δίκαιοι πόλεμοι και μάχες.
 
Σήμερα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Θερμοπύλες φυλάττουν οι απόγονοι των Περσών, ο λαός του  Ιράν,οι οποίοι βλέπουν τους  στρατούς  της αυτοκρατορίας να προετοιμάζονται και να ασκούνται για την επιδρομή. Μια τέτοια προετοιμασία και άσκηση πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Ιουνή και καθώς εξελίχτηκε στον ελληνικό εναέριο χώρο μας αφορά άμεσα. Πρόκειται για μια κοινή ελληνοισραηλινή άσκηση της οποίας το σενάριο  ήταν μια προσομοίωση σε χτυπήματα κατά στόχων στο έδαφος του Ιράν. Οι  ιστορικά αυθάδεις και υπερόπτες σχεδιαστές αυτής της άσκησης, μάλιστα, της έδωσαν την ονομασία «Ενδοξος Σπαρτιάτης».
Είναι άραγε οι Ισραηλινοί κάτι περισσότερο από έναν τοπικό χωροφύλακα που έχει εξασφαλίσει από το «αφεντικό» στην Ουάσιγκτον να πουλά νταιλίκι στην περιοχή; Πόσο «ένδοξος»  μπορεί να είναι ένας τέτοιος «Σπαρτιάτης» όσο κι αν προσπαθεί να κλέψει κάτι από τη δόξα των «τριακοσίων»;
Αξίζει την προσοχή μας αυτή η ιστορία, τόσο σε επίπεδο πραγματικών γεγονότων όσο και στο επίπεδο των συμβολισμών που επιχειρεί να προεκταθεί. Το θέμα της άσκησης και του σεναρίου, που όπως είπαμε προέβλεπε χτυπήματα στο Ιράν, δημοσιοποιήθηκε από αμερικανικές πηγές. Ο λόγος είναι απλός: Ενα κομμάτι του συστήματος εξουσίας στην Ουάσιγκτον ανησυχεί βάσιμα πως πριν αποχωρήσουν από την εξουσία ο Μπους και η νεοσυντηριτική κλίκα που τον στηρίζει, θα προλάβουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα με μια επίθεση κατά του Ιράν.
Το Ισραήλ ουδέποτε έχει κρύψει πως έχει τη διάθεση αλλά και τις δυνατότητες να χτυπήσει το Ιράν προκειμένου να εμποδίσει την ανάπτυξη του πυρηνικού  προγράμματος αυτής της χώρας. Γνωστό είναι επίσης πως οι ισραηλινές δυνάμεις λειτουργούν ως στρατιωτικός βραχίωνας της Ουάσιγκτον, όποτε παραστεί ανάγκη. Ο λόγος που «έμπλεξε» η Ελλάδα σε αυτήν την ιστορία, είναι επίσης απλός: Το Ισραήλ έχοντας περιορισμένη ενδοχώρα δε θα μπορούσε να «μετρήσει» την αντοχή των δυνάμεών του. Τα σημεία του ελληνικού εδάφους που «βομβαρδίστηκαν» στην άσκηση «ένδοξος Σπαρτιάτης» απέχουν ακριβώς τόσο όσο απέχουν οι στόχοι στο Ιράν από τις αεροπορικές βάσεις του Ισραήλ. Ενα επιπρόσθετο στοιχείο που έκανε την ελληνική συμμετοχή επιβεβλημένη είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει και ρωσικά  συστήματα αεράμυνας (TOR-M1) που αποτελούν τη βάση της αεράμυνας του Ιράν. Το καθοριστικό, ωστόσο γεγονός που «μπλέκει» και την ελλάδα σε αυτά τα σχέδια είναι πως αποτελεί εξάρτημα, δεμένο στο αμερικνικό άρμα συμφερόντων.
Το Ιράν είναι ένα κράτος η φυσιογνωμία του οποίου ενδεχομένως προβάλλει ακατανόητη ή και αποκρουστική σε όλους εμάς τους «εκπαιδευμένους» με του «φιλελεύθερους» δυτικούς «δημοκρατικούς» θεσμούς. Ομως, ότι και να «νιώθουμε» για τον πολιτικό πολιτισμό  και την κοινωνική κατάσταση αυτής της χώρας δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι  όσο νομιμοποιημένη είναι η εξουσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, του Ισραήλ  της Βρετανίας ή της Ελλάδας, άλλο τόσο νομιμοποιημένη είναι και η εξουσία της κυβέρνησης του ιράν από το λαό της χώρας. Μάλιστα δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι το Ιράν δεν κατηγορείται για εισβολή και κατοχή κάποιας χώρας, ούτε για αεροπορικές επιδρομές, ούτε για επεκτατικές φιλοδοξίες…
Το Ιράν είναι στοχοποιημένο από την «αμερικανική αυτοκρατορία» για τις πυρηνικές του φιλοδοξίες, υποτίθεται.Οι αμερικανοί που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την τουρκία, την αλβανία ακόμη και την ΠΓΔΜ να αποκτήσουν πηρυνικά εργοστάσια για την παραγωγή ηλετρικής ενέργειας αρνούνται αυτό το δικαίωμα στο Ιράν  κατηγορώντας την Τεχεράνη πως απότερος στόχος της είναι η απόκτηση πυρηνικών όπλων.
Δε θα πρέπει να ξεχνάμαι πως η αμερικανική εισβολή και κατάληψη του Ιράκ στηρίχτηκε σε ένα, αποδεδειγμένο πια, ψέμα: την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής που υποτίθεται πως είχε ο Σαντάμ Χουσείν. Το ίδιο πάνω κάτω ψέμα καλλιεργείται και για την περίπτωση του Ιράν. Το Ιράν , όπως και το Ιράκ για τους αμερικανούς δεν είναι τίποτε περισσότερο από ενεργειακά θυσαυροφυλάκια. Το πετρέλαιο του Ιράκ οι αμερικανοί το έκλεψαν. Επιχειρούν να κλέψουν και το πετρέλαιο του Ιράν.
Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού προβάλλεται σήμερα στη Δύση ως απάντηση στο πρόβλημα της ανόδου των τιμών ή της επερχόμενης έλλειψης πετρελαίου. Στις χώρες μέλη της ΕΕ αλλά και στην ίδια την αμερική ανακοινώνονται νέα προγράμματα κατασκευής πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα στη Δύση εξελίσσεται και μια μεγάλη  προπαγανδιστική επιχείρηση που στόχο έχει να πείσει τον κόσμο για τα «ευεργετήματα» της πυρηνικής ενέργειας. Θα περίμενε κανείς, λοιπόν, να ανταμοίβεται η Τεχεράνη για την επιλογή της και όχι να απειλείται.
Το πρόβλημα, όμως δεν είναι πως η Τεχεράνη επιθυμεί να προωθήσει την πυρηνική της τεχνολογία. Το πρόβλημα των αμερικανών και των «ένδοξεων» χωροφυλάκων  της περιοχής, των ισραηλινών, είναι πως το Ιράν δεν  είναι προτεκτοράτο της Ουάσιγκτον, δεν ελέγχεται οικονομικά και είναι εξαιρετικά δύσκολο και και πανάκριβο εγχείρημα η  στρατιωτική του αντιμετώπιση.
 Η αμερικανική αυτοκρατορία και οι  τοπικοί της χωροφύλακες, προκειμένου να φέρουν το Ιράν στα μέτρα τους,χρησιμοποιούν κάθε μέσο. Κατασυκοφάντηση και ψέματα, απειλές και επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. Πάνω απ όλα επιχειρούν να καλλιεργήσουν ένα ηθικό πλεονέκτημα σαν αυτό που είχαν οι «ένδοξοι Σπαρτιάτες».
Η δόξα όμως δεν εξασφαλίζεται με τη διστρέβλωση της ιστορίας. Κερδίζεται απ όσους φυλάττουν τις Θερμοπύλες τους. Οπως σήμερα ο λαός του Ιράν.

Written by skakistis

10 Ιουλίου, 2008 στις 4:32 μμ

Αναρτήθηκε στις globe

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: