Skakistis's Weblog

ματιές στο «μεγάλο παιχνίδι»

ΝΑΤΟ vs SCO

leave a comment »

 
Αν πίσω από κάθε πόλεμο πρέπει να βρίσκεται μια «Ωραία Ελένη», τότε μπορούμε να δούμε πως από τα μάτια της «Ελένης» των πολέμων του 21ου αιώνα, αντί για δάκρυα τρέχει πετρέλαιο.
 
Διαβάζοντας ένα βιβλίο ιστορίας οποιασδήποτε περιόδου , κάθε φορά που συναντάμε αναφορές για τη δημιουργία μιας «μεγάλης αμυντικής συμμαχίας», γνωρίζουμε –ή θα έπρεπε να γνωρίζουμε– τι ακολουθεί στις επόμενες σελίδες: Δημιουργία του «άντίπαλου δέους», ανταγωνισμοί, εχθροπραξίες, πόλεμος.
Γιατί άραγε να αποτελεί εξαίρεση η μεγάλη «αμυντική συμμαχία» του ΝΑΤΟ; Μήπως γιατί έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως, μετά τη διάλυση του αντίπαλου συνασπισμού (Σύμφωνο Βαρσοβίας),το ΝΑΤΟ «παίζει» μόνο του στην παγκόσμια σκακιέρα;   Μήπως γιατί «διασφάλισε» την παγκόσμια ειρήνη για μισό αιώνα;
Η προπαγάνδα έχει τη δύναμή της. Η πραγματικότητα μπορεί να κρυφτεί, όμως δεν αλλάζει. Επί μισό αιώνα η ανθρωπότητα έζησε την ισορροπία του τρόμου  ανάμεσα στα πυρηνικά οπλοστάσια  των δύο «αμυντικών συνασπισμών». Εζησε επίσης  εκατοντάδες περιφεριακές συγκρούσεις με εκατομύρια νεκρούς ως συνέπεια του ανταγωνισμού Ανατολής- Δύσης.  Το γεγονός ότι δεν ξέσπασε πυρηνικός πόλεμος, δεν σημαίνει ότι η ανθρωπότητα βιώσε την ειρήνη επί μισό αιώνα.
Η δύναμη της προπαγάνδας  φιλοτεχνεί εδώ και μια δεκαπενταετία το ΝΑΤΟ ως  έναν μεγάλο «αμυντικό συνασπισμό» ο οποίος μάχεται έναν αόρατο, επικίνδυνο, χωρίς αρχές αντίπαλο. Τη «διεθνή τρομοκρατία». Ο απροσδιόριστος εχθρός, διευρύνει τα όρια που «νομιμοποιείται» να δράσει το ΝΑΤΟ, για να κυνηγήσει τους …αδίστακτους «κακούς» και αόρατους τρομοκράτες, προς ώφελος της παναθρώπινης ειρήνης.
Καλό το παραμύθι, αλλά με λάθος «δράκο». Ο εχθρός του ΝΑΤΟ δεν είναι τόσο αόρατος και απροσδιόριστος, όσο  το ασαφές περίγραμμα της «διεθνούς τρομοκρατίας». Δεν θα πρέπει να είναι πολλοί  μεταξύ των υπηκόων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που γνωρίζουν και έχουν συνειδητοποιήσει ότι ήδη έχει δημιουργηθεί  και εξελίσσεται ο με «σάρκα και οστά» εχθρός: SCO (Shanghai Coorperation Organization)  το όνομά του.
O SCO είναι μια συμμαχία που συμπεριλαμβάνει το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού. Γεωγραφικά περιλαμβάνει τις παρυφές της ανατολικής ευρώπης, τα βόρεια τμήματα της Ασίας μέχρι τις στέπες στα κεντρικά της Ηπείρου. Ιδρύθηκε το 2001 και ανάμεσα στα μέλη του περιλαμβάνονται η Ρωσία, η Κίνα, το Καζακστάν, το Κυργιστάν, το Τατζικιστάν και  το Ουζμπεκιστάν. Με όρους γεωπολιτικής, o Oργανισμός της Σαγκάης πλησιάζει να περιγράψει τον αμερικανικό εφιάλτη: Δηλαδή έναν αντιαμερικανικό συνασπισμό ο οποίος θα συσπειρώνει τη Ρωσία, τη Κίνα και την Ινδία. Για την ώρα η Ινδία δεν είναι μέλος του SCO. Ισως γιατί, εκτός των άλλων, συνορεύει με το πυρηνικά εξοπλισμένο Πακιστάν, το οποίο ελέγχεται από την Ουάσιγκτον…
Φαίνεται πως η ανθρωπότητα έχει την τάση να ξαναζεί τις τραγωδίες της. Τα σημάδια των επερχόμενων δεινών ουδέποτε έτυχαν έγκαιρα της απαραίτητης προσοχής. Μόνο κατόπιν εορτής, μετά τις συγκρούσεις και τους πολέμους, οι άνθρωποι αναζητούν «αίτια» και «αφορμές». Θα ήταν σίγουρα πιο ωφέλιμο αν αντί  για αίτια και αφορμές, μιας εκ των υστέρων ανάλυσης της καταστροφής, η ανθρωπότητα είχε τη δυνατότητα να αναλάβει προληπτική δράση.
Προφανώς δεν αποτελεί προσπάθεια πρόληψης ενός πολεμικού ολέθρου, η δημιουργία «αμυντικών συνασπισμών». Η ιστορία διδάσκει το αντίθετο: Η οργάνωση «αμυντικών συνασπισμών» αργά ή γρήγορα οδηγεί σε συγκρούσεις, θερμές ή ψυχρές. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φωνές που ήδη προειδοποιούν πως η ανθρωπότητα έχει μπει ήδη σε μια νέα περίοδο «ψυχρού πολέμου», ανάμεσα στους συνασπισμούς (ΝΑΤΟ- SCO) .
Πως διαφορετικά μπορεί να εξηγηθεί το ασύληπτο σε μέγεθος κηνύγι των εξοπλισμών που έχει ξεκινήσει; Οι ετήσιοι «αμυντικοί» προυπολογισμοί της Ουάσιγκτον μετά το 2001 ξεπερνούν σταθερά τα 500 δισεκατομύρια δολάρια. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος των ποσών  θα πρέπει να σημειωθεί πως πριν το 2001 οι αμερικανικές στρατιωτικές  δαπάνες ήταν  δέκα φορές λιγότερες. Μάλιστα, για το 2009 ο αμερικανικός προυπολογισμός προβλέπει στρατιωτικές δαπάνες μεγαλύτερες από τις δαπάνες της χώρας κατά τη διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου! Την ίδια στιγμή η παγκόσμια τάση των εξοπλιστικών δαπανών αυξάναται κατά 30% ετησίως!  Τι άλλο άραγε, εκτός από την κατασπατάληση πόρων, σημαίνουν αυτές οι δαπάνες; Μήπως προετοιμασία για αντιπαράθεση, σύγκρουση ή και πόλεμο;
Μια «ωραία Ελένη» βρίσκεται πίσω από κάθε πόλεμο. Είναι το απαραίτητο ηθικό- ιδεολογικό περίβλημα για να δικαιολογηθεί η σφαγή. Τότε, για μια «μεγάλη ιδέα» οι άνθρωποι είναι ίσως  πιο  πρόθυμοι να πολεμήσουν και να πεθάνουν. 
Ομως όταν , για παράδειγμα οι αμερικανοί, που αποτελούν  το 4% του πληθυσμού της γης για να εξασφαλίσουν  την «ευημερία» τους διεκδικούν  να καταναλώνουν το 25% της παγκόσμιας παραγωγής και να διαχειρίζεται το 50% των πετρελαικών αποθεμάτων, όταν αυτά τα αποθέματα εξαντλούνται καθώς κι άλλα μεγάλα τμήματα του παγκόμσιου πληθυσμού (Κίνα) διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην «ευημερία», τότε δεν μένει τίποτε από το πρόσωπο της «ωραίας Ελένης».
Στο «παραμύθι» μένει μόνο το αποκρουστικό πρόσωπο του «δράκου» που, όπως σε κάθε ιστορική περίοδο, περιμένει με υπομονή  τους ανθρώπους να αλληλοσφαχτούν  για το ωμμό συμφέρον. Κάποιων λίγων, ελάχιστων…

 

Advertisement

Written by skakistis

10 Ιουλίου, 2008 στις 4:25 μμ

Αναρτήθηκε στις globe

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: